Ajuntament de L'Hospitalet

Agenda

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

L'ou com balla 

Festivitat de L'ou com balla als Brolladors de la Plaça Mn.Homar i als Jardins de Can Arús
Veure imatge de L'ou com balla  (nova finestra)
Data: 31 de maig de 2018
Duració aprox.:9 hores
Tipus d'entrada: Lliure
Organitzadors: 
GENT DE PAU
L'entitat Gent de Pau organitza cada any l'activitat L'ou com balla al brolladors de la plaça Mn. Homar i als Jardins de Ca n'Arús. Es guarneixen les fonts i amb la companyia dels gegants de la ciutat reben la visita de diverses escoles de la ciutat i del veïns i veïnes que volen gaudir d'aquesta bonica tradició.


Origen d'aquesta tradició

Si bé l'origen d'aquesta tradició no és clar, si que és ben cert que va ser acollit pel catolicisme i és tradició que les fonts facin ballar l'ou el dia del Corpus Christie. Per a la tradició catòlica, l'ou simbolitza l'eucaristia, per aquest motiu ha de ser blanc.

L'origen real potser està relacionat amb un espectacle curiós que es realitzava en alguns pobles d'Itàlia. Hi ha qui ho relaciona amb els jocs d'aigua procedents d'orient.

Sigui quin sigui el seu origen, l'ou ballant es un espectacle explicable per les lleis de la hidrodinàmica que va estudiar Bernouilli. La relació entre la pressió, velocitat i alçada fa que l'ou es mantingui sostingut, ballant, sobre el raig d'aigua i que, si cau, torni a pujar de nou al capdamunt del raig. Abans, però, cal manipular l'ou. Se li ha de fer un petit forat i treure la clara i el rovell. Després cal tapar el forat amb cera.

A L'Hospitalet, el tradicional ou va tornar a ballar gràcies a l'associació Gent de Pau a partir del 1995, dita entitat que  treballa per a la recuperació de les  tradicions catalanes i veuen molt important transmetre aquesta tradició als més joves perquè no es perdi.

Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400