Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
10/11/2020

El Consell de Nois i Noies col·laborarà amb el Pla d’illes escolars saludables i segures

L’objectiu del Consell de Nois i Noies és donar veu als infants i adolescents per impulsar la seva participació en projectes de ciutat

Avui s’ha constituït, de manera virtual en una sessió en línia, el Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet per al curs 2020-2021, amb la participació de l’alcaldessa, Núria Marín, i del regidor d’Educació, Cultura i Innovació, David Quirós.

Aquest serà un curs especial per al Consell de Nois i Noies, ja que la pandèmia obliga, de moment, que tota la feina es desenvolupi en línia. En aquest sentit, a la reunió d’avui, l’alcaldessa ha agraït als nois i noies de la ciutat la seva col·laboració en el compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19 i l’esforç que estan fent des del març per seguir amb els seus estudis, i els ha dit que facin arribar aquesta felicitació a la resta dels seus companys.

L’objectiu del Consell de Nois i Noies és donar veu als infants i adolescents per impulsar la seva participació en projectes de ciutat i formar ciutadans i ciutadanes crítics, responsables i compromesos. El Consell de Nois i Noies promou els valors del civisme i la convivència, la democràcia participativa i els objectius de desenvolupament sostenible.

El Consell de Nois i Noies és un òrgan participatiu format aquest curs per prop d’un centenar d’alumnes de primària i secundària, escollits entre els estudiants de centres educatius públics i concertats de la ciutat.

Com cada any, l’alcaldessa ha fet diferents encàrrecs que els consellers i les conselleres de primària i de secundària hauran de treballar durant el curs, en un exercici de participació projectiva, que els permet materialitzar els resultats de la seva feina en la millora de la ciutat. Aquest any, el lliurament de carnets als nous consellers i conselleres es farà a través dels dinamitzadors de cada grup que aniran als centres educatius. Durant la sessió d’avui s’han llegit els seus noms.

Els encàrrecs que l’alcaldessa ha fet als consellers i a les conselleres de primària són els següents:

· Col·laborar en el Pla d’illes escolars saludables i segures. Els nois i noies participaran en les decisions de reorganització urbanística dels espais propers a les escoles (projecte de conversió en zona de vianants, senyalització, urbanisme tàctic...) i també incidiran en la difusió i modificació d’hàbits (ús del cotxe, aparcaments...).

· Participar en el Projecte d’intervenció comunitària a Collblanc-la Torrassa, amb l’objectiu de mesurar la contaminació acústica que hi ha al voltant dels centres educatius i proposar accions per reduir-la.

· Treballar amb les regidories de districte les propostes recollides a la Bústia del Consell, que es troba instal·lada a les diferents escoles de la ciutat.


Pel que fa als consellers i conselleres de secundària, els encàrrecs de l’alcaldessa per a aquest curs són aquests:

· Lluita contra el canvi climàtic. Es proposa l’enregistrament de vídeos de petit format per conscienciar de la necessitat de mesures per prevenir el canvi climàtic i difondre aquest treball a través de les xarxes socials. Col·laboraran també amb la Taula d’Emergència Climàtica de L’Hospitalet.

· Col·laboració amb els agents cívics en relació amb l’ús de l’espai públic per part del jovent. Recerca de bones pràctiques que es fan en centres educatius de la ciutat per promoure actituds cíviques.

· Treball en mitjans de comunicació. Realitzaran un programa de ràdio (Veus de L’Hospitalet), amb el suport de Torre Barrina, per expressar la seva opinió, debatre els temes que els preocupen i donar a conèixer iniciatives ciutadanes o d’intervenció comunitària que es desenvolupen als instituts. Col·laboraran també amb Televisió de L’Hospitalet.
 

El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies.

La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part. Aquest projecte s’emmarca dins de la Carta de ciutats educadores, en què la ciutat és entesa com a agent i espai educador que es transforma i millora a través de l’educació, i es beneficia de la seva capacitat d’escoltar l’opinió i el punt de vista dels nois i de les noies.

El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet forma part del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya i participa activament en els projectes de la Xarxa Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescent.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400