Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
10/02/2021

L’Hospitalet celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

DURANT EL MES DE FEBRER, MENTORES DEL PROGRAMA INSPIRA STEAM FARAN TALLERS ADREÇATS A ALUMNES DE CINQUÈ DE PRIMÀRIA I PRIMER D’ESO 

L’Ajuntament, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) s’han aliat per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Campanyes de difusió a través de les xarxes socials, accions de sensibilització a les escoles i l’sLHam de dones científiques serviran per posar en relleu el paper decisiu de les dones en el sistema de recerca i investigació. El programa combina activitats presencials amb d’altres que es fan en línia, que permeten enfortir la proposta i adequar-la a la situació actual.

La setmana del 8 de febrer, investigadores de l’ICO i l’IDIBELL i onze nenes de l’Escola Pau Sans seran la cara visible d’una campanya que es durà a terme a Twitter i Instagram. A través de vídeos curts, d’uns 20 segons de durada, les nenes fan preguntes a les científiques que explicaran la ciència que es mou i es fomenta des de L’Hospitalet.

A l’activitat #STEAMaLH, alumnes dels instituts Mercè Rodoreda, Santa Eulàlia, Eugeni d’Ors, Bellvitge, Jaume Botey, Torras i Bages, Rubió i Ors, Margarida Xirgu, Apel·les Mestres i Bisbe Berenguer han preparat vídeos amb continguts Steam —ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques— i de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible (ODS), adreçats als alumnes de cinquè de primària de 24 escoles. L’11 de febrer, els grups de les escoles experimentaran l’activitat a l’aula i enregistraran el resultat. En total hi participaran 1.138 alumnes amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics i Pessics de Ciència.

Durant el mes de febrer, mentores del programa Inspira Steam faran tallers adreçats a alumnes de cinquè de primària i primer d’ESO de les escoles Pau Sans i Santa Marta i als instituts Margarida Xirgu i Pere Lliscart. Inspira Steam té el repte de crear interès en les carreres de ciències i tècniques i augmentar la presència femenina en aquests perfils laborals. El programa es desenvolupa en col·aboració amb la Universitat de Deusto.

També al llarg d'aquest mes, en el canal d’Instagram @lhinnovaciósocial de Torre Barrina dedicada les sessions SpoilerLHive a persones que contribueixen a fer visible la presència femenina en el món de la ciència. Toni Martínez parlarà de les accions que s’impulsen des del programa L’Hospitalet Escoles Sostenibles (4 de febrer, a les 17 hores). Rosa Arías, CEO de la start-up Sciencia For Change, parlarà del lideratge femení en el món de la ciència ciutadana (11 de febrer, 17 hores). Ferran Farré, responsable del programa Pessics de Ciència, recordarà els orígens de Pessics i la seva evolució i del Pla estratègic en comunicació científica de la ciutat (18 de febrer, 17 hores). Una investigadora de l’IDIBELL explicarà el treball de recerca que desenvolupa i parlarà de l’important paper que les dones han tingut en el món de la ciència i que molt sovint ha estat invisibilitzat (25 de febrer, 17 hores).

Finalment, el 20 de febrer, tindrà lloc el IV sLHam de dones científiques a l’Auditori Barradas. Breus monòlegs d’investigadores de l’DIBELL per explicar la seva tasca de recerca i investigació. Al final de l’acte, una votació popular escollirà la millor presentació. Amb la col·laboració del projecte PECT i Pessics de Ciència. Els monòlegs es gravaran en vídeo i es penjaran al canal de Youtube de l’IDIBELL i al web sinergia.l-h.cat. Serà a partir de les 19 hores, per assistir presencialment a l’Auditori Barradas caldrà reservar entrades en aquest enllaç cutt.ly/slhamIDIBELL

Les activitats es fan en el marc del pla estratègic L’Hospitalet és ciència que té per a objectiu mostrar que L’Hospitalet és una ciutat compromesa amb la ciència, amb importants centres de recerca de prestigi internacional i programes de divulgació. A través de l’educació i la difusió científica, es vol enfortir el diàleg entre la comunitat científica i la societat.

Les Nacions Unides van declarar 11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones en la ciència, eliminar qualsevol discriminació i reconèixer els seus èxits.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400