Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Consell de Nois i Noies presenta el Manifest dels infants de L’Hospitalet per fomentar l’ús saludable de les pantalles (nova finestra)
11/06/2024 14:00:00
Educació

El Consell de Nois i Noies presenta el Manifest dels infants de L’Hospitalet per fomentar l’ús saludable de les pantalles

Els infants s’adrecen a famílies i personal docent per demanar que es facilitin eines per navegar de manera segura i que confiïn més en ells

El Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet ha tancat aquest migdia el curs amb un ple a l’Auditori Barradas.

Abans de la sessió, els nois i noies de primària han fet el Tecnofòrum, I Fòrum d’Infants de la Ciutat al Voltant de les Tecnologies, les Xarxes i les Pantalles. Al llarg del curs, els integrants han abordat el tema en diferents sessions i han fet una enquesta a 2.500 infants de la ciutat. A partir d’aquest treball, han elaborat el Manifest dels infants de L’Hospitalet per fomentar l’ús saludable de les pantalles.

En aquest escrit, els infants s’adrecen a famílies i personal docent per demanar que es facilitin eines per navegar de manera segura i que confiïn més en ells; que els ajudin a posar límits en el temps que passen amb les pantalles; que els adults deixin també els mòbils per passar més temps jugant amb ells, i que els facilitin alternatives d’oci.

Per la seva banda, els nois i noies es comprometen a parlar més amb les famílies; a vetllar més per la seva privacitat a les xarxes; a denunciar actituds no respectuoses; a buscar usos positius de les tecnologies, i a autolimitar-se quant a l’ús de les pantalles per gaudir d’altres activitats.

A més de la presentació del Manifest, el Tecnofòrum ha comptat amb tallers que han inclòs una conversa amb el youtuber de L’Hospitalet Pablo Yaris.

A més d’abordar un tema d’interès com és l’ús de les pantalles, l’objectiu del Fòrum ha estat també esdevenir un procés d’empoderament dels consellers i les conselleres, a través del qual han desenvolupat mecanismes de participació col·lectiva per recollir les reflexions i les propostes dels infants de la ciutat, com a resposta a la petició proposada per l’Ajuntament a l’inici de curs. D’aquesta manera, es dona veu a la infància per construir una ciutat més amatent a les necessitats de tota la ciutadania incorporant la seva mirada per construir una ciutat més inclusiva. 

D’altra banda, els integrants del Consell de secundària han presentat la feina que han fet durant el curs sota el lema “Ens sentim bé aquí! L’Hospitalet, una ciutat emocionalment saludable”. El treball s’ha dut a terme a través de tres grups que s’han acostat a aquests temes des de perspectives diferents, a partir de la idea que el món que ens envolta i l’entorn urbà influeixen directament en la salut emocional dels nois i noies.

Entre altres, al llarg del curs han assistit al Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya; han participat en tallers i xerrades sobre benestar emocional, l’ús de pantalles i l’impacte digital a les aules; han elaborat uns vídeos —píndoles de benestar emocional— amb la col·laboració de Televisió L’Hospitalet; han col·laborat amb l’Àrea Municipal de Salut en el desenvolupament del projecte Meditació guiada als parcs, i han fet aportacions a la Taula de Salut Comunitària.

El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet està integrat per 151 consellers i conselleres (79 de primària i 72 de secundària), i dona veu als infants i adolescents de la ciutat

En els més de 20 anys que fa que funciona, el Consell ha anat adaptant el seu funcionament a la realitat dinàmica i canviant de la ciutat. És un projecte participatiu, que té com a objectiu formar ciutadans i ciutadanes crítics i compromesos.

El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies. La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part, aproximadament la meitat dels integrants.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400