Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

15/12/2015

Refugis antiaeris,  nova troballa

Localitzada a l'Arxiu informació sobre 24 refugis antiaeris a L'Hospitalet
Una de les tasques encomanades als arxius és la descripció de documents. En aquesta vessant, l'Arxiu Municipal ha fet una troballa inesperada l'origen de la qual es remunta al 1938, en plena Guerra Civil.

Gràcies a la feina desenvolupada per Oriol Valls Pérez, estudiant del Màster en Arxivística, durant el període de pràctiques a l'Arxiu, pot variar la idea que es tenia sobre la construcció de refugis antiaeris a la ciutat, alguns dels quals encara es conserven.

Al principi de la guerra, les autoritats de L’Hospitalet van descartar la construcció de refugis i recomanaven que, en cas de bombardeig, la població optés per abandonar el nucli urbà. Però a mesura que la guerra s’allargava i els bombardejos s’intensificaven, es va optar per construir-ne. Alguns estan localitzats i documentats, però de la documentació trobada a l’Arxiu es desprèn que la Junta de Defensa Passiva Local va obrir, almenys, 24 expedients de construcció que es desconeixien fins ara.

D’aquests refugis no es té la documentació sencera ja que a l’Arxiu només han aparegut les cobertes de l’expedient que contenien la informació. Tots daten de 1938, un any en què els bombardejos van ser duríssims. Aquesta troballa indica que la Junta de Defensa Passiva Local va acabar apostant molt decididament per la construcció de refugis per protegir la població dels bombardejos de l’exèrcit franquista i els seus aliats italians i alemanys.

Com és que no ha aparegut fins ara aquesta documentació i per què només les cobertes? L’explicació és senzilla, perquè per obrir els expedients de construcció de refugis es van reutilitzar carpetes que havien contingut altres informacions. Els treballadors municipals van agafar un seguit d’expedients d’obres corresponents a l’any 1935, en van treure el contingut i van fer la volta a les carpetes per crear un nou expedient que, en aquest cas, feia referència a la construcció de refugis. La cosa es complica perquè, no se sap quan, algú va treure el contingut sobre els refugis, va tornar a fer la volta a la portada i va desar novament la documentació d’obres de 1935.

No se sap què s’ha fet del contingut, però la informació de les cobertes indica on es localitzava cada refugi. Tampoc es pot afirmar que s’arribessin a construir la totalitat dels refugis que tenien expedient, però l’alt nombre de refugis programats indica que la qüestió era urgent i altament necessària per a la població.

A l’Arxiu també s’han localitzat documents de principi de 1940 corresponents a la Jefatura Local de Defensa Pasiva, un organisme franquista que va heretar les competències de la Junta de Defensa Passiva Local. Un d’aquests documents és un plànol de L’Hospitalet on s’indica la localització dels refugis antiaeris i d’altres en fase de projecte. Per què es planifica la construcció de més refugis si ja havia acabat la Guerra Civil? Possiblement tenia a veure amb el fet que Europa estava en plena Segona Guerra Mundial i no es podia descartar que l’Espanya de Franco decidís intervenir en el conflicte bèl•lic en suport dels seus aliats italians i alemanys. En aquest plànol estan marcats alguns dels refugis localitzats gràcies a les seves carpetes.

Alguns refugis coneguts

Al subsòl de L’Hospitalet romanen diversos refugis, alguns dels quals construïts sota la supervisió de la Junta de Defensa Passiva i altres a càrrec de la iniciativa privada, situats a cases particulars o empreses, com ara amagatalls, soterranis o magatzems. També s’han localitzat refugis excavats aprofitant el desnivell de talussos, barrancs i torrents.

Entre els refugis més documentats figuren els de Collblanc, a la plaça Espanyola, carrer del Montseny, ronda de la Torrassa  i  Torre Barrina. Al Centre i Sant Josep, els soterranis de La Farga i Can Vilumara, plaça del Repartidor i les ‘coves’ de Sanfeliu. A Santa Eulàlia, a l’avinguda del Metro i a Pubilla Cases, i a la Florida, al soterrani de Can Rigal, i el de la Granota, al carrer de Collserola.

Últimes notícies

Veure imatge de  Es decreten tres dies de dol per les tres persones mortes a l’incendi de la Riera Blanca   (nova finestra)
Veure imatge de  Compte enrere per l’inici de les Festes de Primavera (nova finestra)
Veure imatge de  Campanya informativa de bones pràctiques comercials a Santa Eulàlia (nova finestra)
Veure imatge de  Centenars de persones es van "enrodar" ahir (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400