Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

27/12/2018
Patrimoni

Trobades restes arqueològiques d’origen romà en un mur del Castell de Bellvís

La troballa s’ha fet durant els treballs de repicat dels murs exteriors de la construcció medieval
Veure imatge de  Trobades restes arqueològiques d’origen romà en un mur del Castell de Bellvís (nova finestra)
Les obres de repicat d’un mur exterior del Castell de Bellvís, a la Torrassa, han deixat al descobert una troballa arqueològica d’origen romà. Es tracta d’un fragment d’opus signinum (obra de Sígnia), un tipus de morter hidràulic a base de calç, guix, ceràmica i aigua de mar, l’ús del qual només s’ha documentat en l’època romana.

Aquesta mostra, de petites dimensions, podria haver estat reaprofitada per a la construcció del mur o formar part del paviment d’una edificació romana preexistent. La seva trobada significarà ampliar l’actual zona de protecció arqueològica del Castell de Bellvís i l’excavació de l’entorn.

La intervenció arquitectònica que l’Ajuntament està duent a terme al Castell de Bellvís ha permès, en una primera actuació, eliminar i enderrocar les estructures afegides a l’edificació medieval en èpoques posteriors i, alhora, netejar el mur de la façana Nord del castell medieval, que ara és visible des del carrer. Aquests treballs han estat tutelats en tot moment per una arqueòloga. 

La segona actuació, que s’executarà properament, preveu enderrocar el mur exterior actual i substituir-lo per una tanca mes permeable —del tipus Rivisa— que permeti a la ciutadania fer un seguiment dels treballs. En aquesta fase, s’actuarà també en el cos d’època posterior que es troba enganxat a la façana nord, i es completarà el repicat de la resta de façana. L’actuació també inclourà la documentació i l’estudi arqueològic del parament nord, la seva documentació topogràfica i fotogramètrica, la redacció d’una memòria científica i l’elaboració de planimetries.

Les restes del Castell de Bellvís es van descobrir l’any 2007, durant la realització de treballs previs de rehabilitació de  la Casa de la Torrassa, antiga masia situada a la ronda de la Torrassa de L’Hospitalet, a la qual es volia donar ús d’equipament. La Casa de la Torrassa està catalogada al Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de L’Hospitalet (PEPPA) i arran del descobriment de les restes del castell també va ser declarada Be Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part de la Generalitat.

Entre els anys 2007 i 2011, es van realitzar estudis històrics —amb la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya— que van permetre documentar l’existència d’un gran edifici medieval de planta rectangular, construït en un moment no posterior al segle XII. Per les espitlleres o sageteres localitzades —n’hi ha unes 16; ara en són visibles, com a mínim, 6, d’una gran bellesa— i el fossat identificat als costats est i oest de l’edificació no hi ha dubte que es tracta d’una fortificació militar, que correspondria a l’antic castell o torre de Bellvís —documentat a les fonts medievals des del segle X, que ens indiquen que estava en un lloc alt enfront de Santa Eulàlia de Provençana—, i que més tard fou anomenat la Torrassa (topònim que prové de torre, precisament), reconvertida en masia en època baixmedieval i moderna.

Últimes notícies

Veure imatge de  Compromís de la Generalitat per construir el nou Hospital General a Can Rigal   (nova finestra)
Veure imatge de  Nou parc infantil de trànsit estable a la Feixa Llarga (nova finestra)
Veure imatge de  En el Dia dels Drets dels Infants es fa una jornada organitzada pels síndics de greuges de L’Hospitalet i altres poblacions    (nova finestra)
Veure imatge de  L’Ajuntament de L’H i Red.es presenten el projecte PIEL’H, que instal•larà sensors en 165 edificis (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400