Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

29/09/2020 13:35:00
Pla regeneració urbana la Florida-les Planes

Nou centre cultural i ecològic als terrenys del pont de Matacavalls

S’ubicarà en una construcció feta amb contenidors de transport instal·lats als terrenys recuperats a la banda de les Planes. La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida

Entitats, voluntaris i alumnes de centres educatius de l’entorn participen en la creació del nou espai i del nou centre del pont de Matacavalls
Veure imatge de Nou centre cultural i ecològic als terrenys del pont de Matacavalls (nova finestra)

Els terrenys del pont de Matacavalls disposaran a partir de les properes setmanes d’un centre cultural i ecològic que s’ubicarà en uns contenidors de transport marítim instal·lats en aquesta zona, al costat de les vies del tren, entre els barris de les Planes i Sant Josep. La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida i la desenvolupa la Fundació Contorno Urbano.  

L’objectiu del nou centre és esdevenir un espai autogestionat, obert al teixit associatiu, per dinamitzar l’entorn i impulsar actuacions de millora de l’espai públic. Aquestes accions comunitàries es dissenyaran per mitjà de tallers i  activitats seguint els criteris de sostenibilitat. És per això que s’han instal·lat a la parcel·la dos contenidors marítims reciclats —l’últim va arribar ahir—, que s’adaptaran al seu nou ús amb materials ecològics com la fusta o el suro i es dotaran de plaques solars i d’una coberta verda.

El primer contenidor es va instal·lar l’any passat, i amb la unió del segon, descarregat ahir, de dimensions més grans, es podrà crear aquest nou centre cultural i ecològic de les Planes, que disposarà d’una sala polivalent/aula i d’un taller. En les properes setmanes es realitzarà l’adequació dels contenidors, que es preveu tenir enllestits al mes de novembre.

Aquest nou centre culmina la feina desenvolupada els darrers mesos, a través d’un laboratori ciutadà integrat per veïnat, entitats i centres educatius dels dos barris, que ha dissenyat aquest projecte i que aposta per assolir una millor sostenibilitat mediambiental i enfortir el teixit comunitari i la gestió eficient dels recursos per transformar espais en desús en motors de canvi.

L’any passat, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte participatiu amb l’objectiu de recuperar per a ús públic els terrenys desocupats a les Planes, al costat del pont de Matacavalls. Va començar llavors la neteja de la parcel·la i el disseny i la construcció, de manera col·lectiva, del mobiliari urbà com ara bancs, escales, un escenari i una zona de jocs infantils. En aquest procés hi han participat voluntaris, entitats del barri de tota la ciutat i alumnat dels centres educatius de la zona.

La primera gran trobada per gaudir del nou espai del pont de Matacavalls es farà els dies 17 i 18 d'octubre, dins el programa de la Setmana de l’Arquitectura, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que ha escollit el projecte per participar-hi.

Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400