Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de  S'acorda intensificar els controls i les campanyes de conscienciació ciutadana per millorar la neteja (nova finestra)
21/12/2016
Ple municipal

S'acorda intensificar els controls i les campanyes de conscienciació ciutadana per millorar la neteja

S’aproven de forma definitiva les ordenances i els preus públics per al 2017. Es redueix l’IBI residencial un 0,5 %   L’H demana al Govern espanyol que compleixi amb els seus compromisos de reubicar les persones refugiades
El Ple de l’Ajuntament s’ha donat per assabentat del document elaborat pels serveis tècnics de l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat relatiu a l’anàlisi i als mecanismes de control dels serveis de neteja i recollida de residus a la ciutat. Segons ha explicat el tinent d’alcaldia de la susdita àrea, José Castro, l’adjudicació de la contracta inclou un pla de serveis dinàmic que es revisa anualment i que permet incrementar i modificar els serveis en funció de les necessitats de la ciutat.

El document analitza la situació dels diferents serveis, defineix uns objectius per al 2016 i marca una proposta d’actuacions per tal d’assolir-los. Algunes de les propostes que ja s’han dut a terme són la creació d’un nou cos d’inspectors de l’espai públic; la campanya de neteja de pintades incíviques i de tags en els murs i les façanes dels edificis d’habitatges, o el nou servei de neteja d’intervenció integral en zones d’atenció preferent que ja s’ha fet a Collblanc i a Pubilla Cases.

Atenent a criteris de transparència, l’àrea treballa en la posada en marxa d’un nou web de neteja —que estarà operatiu el 2017—, on s’especificaran els recorreguts de neteja, així com els descomptes i les penalitzacions que s’apliquin a la companyia concessionària del servei per incompliments. Els tècnics municipals exerceixen un control diari sobre la contracta de neteja viària i recollida de residus, tal com especifiquen els plecs de condicions, que preveuen una sèrie de penalitzacions i de descomptes si el servei prestat no és el correcte o si es detecten anomalies o incompliments.

Sobre aquest mateix tema, i a l’apartat de mocions, el Ple ha aprovat parcialment el text presentat per C’s, ICV-EUiA-Pirates, ERC, CiU i la CUP-Poble Actiu i que demana garantir que els serveis municipals competents realitzin de forma periòdica els controls de la qualitat del servei de recollida de residus i neteja viària; realitzar una tasca de conscienciació  des dels mitjans públics, centres educatius i esportius, etc., per tal d’arribar al màxim de població possible, i crear una comissió permanent de seguiment del compliment del servei de neteja fins que finalitzi la contracta actual.

L’Hospitalet va adjudicar el 30 de desembre de 2010 la contracta de recollida de residus municipals, neteja viària i neteja del clavegueram, així com el transport de residus als centres de tractament, selecció i transferència a l’empresa Fomento de Construcciones i Contratas, SA per un període de 10 anys. El 2016, el servei —que consta de 348 treballadors, 132 vehicles, 1 parc central i 6 centres auxiliars de neteja viària— ha tingut un cost de 29,1 milions d’euros.

Aprovació definitiva de les ordenances fiscals

El Consistori ha aprovat de forma definitiva, amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de C’s, ICV-EUiA-Pirates, PP, CiU i la CUP-Poble Actiu, les ordenances i els preus públics per a l’any 2017 que redueix la quota de l’IBI residencial en un 0,5 %, d’acord amb el compromís d’abaixar-lo un 2 % en aquest mandat. La resta d’impostos —impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), impost sobre activitats econòmiques (IAE) i impost sobre construccions, instal•lacions i obres (ICIO)— mantenen el tipus tributari existent, mentre que les taxes i els preus públics s’incrementen en un 2 % de mitjana, si bé es congelen els preus públics dels serveis socials, d’educació i de salut.

Es mantenen totes les bonificacions existents —famílies nombroses, habitatge de protecció social i activitats econòmiques vinculades a la producció cultural— i, amb relació a l’IVTM, s’amplia la bonificació mediambiental als vuit períodes impositius des de la data de matriculació d’un vehicle. Creix un 3 % l’IBI econòmic que s’aplica només a les grans empreses.

A L’Hospitalet, la pressió fiscal està per sota de la mitjana de les ciutats d’Espanya de més de 200.000 habitants i de les ciutats metropolitanes i capitals de província de Catalunya. Segons les dades publicades pel Ministeri d’Hisenda, L’Hospitalet és la 5a per la cua entre les 14 ciutats més grans de 200.000 habitants i la 3a per la cua de les ciutats catalanes de l’entorn metropolità o que són capital de província.

També s’ha aprovat el conveni de col•laboració del Pacte local per l’ocupació i el desenvolupament econòmic de L’Hospitalet 2016-2019, entre l’Ajuntament de L’Hospitalet, els sindicats UGT i CCOO i l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), amb l’objectiu de promoure noves activitats econòmiques generadores d’ocupació estable i de qualitat i de donar suport al teixit productiu local i als emprenedors per millorar la competitivitat i el creixement empresarial de la ciutat.

El Ple també ha donat el seu vistiplau a prorrogar el conveni de col•laboració amb l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR), signat l’1 de juliol de 1996, relatiu a actuacions d’inspecció i control de la contaminació atmosfèrica i abocaments de les empreses ubicades en el nostre terme municipal.

Mocions en defensa de les persones refugiades i de les dependents

A l’apartat de mocions, s’ha aprovat el text presentat per PSC, ICV-EUiA-Pirates i ERC, amb l’adhesió de C’s, CiU i la CUP-Poble Actiu, que demana al Govern de l’Estat que agilitzi el procés de trasllat de persones refugiades a l’Estat espanyol mitjançant la seva reubicació i que compleixi en el termini previst els compromisos adoptats amb la Unió Europea d’acollir 17.337 persones.

El passat 22 de setembre es va complir un any des que els líders de la Unió Europea van acordar un mecanisme d’emergència per compartir la responsabilitat d’ubicar les persones sol•licitants d’asil que es troben atrapades a Grècia i a Itàlia en condicions deplorables. En aquest temps, i segons dades del Ministeri de l’Interior, malgrat el compromís del Govern espanyol de reubicar 6.647 persones en dos anys, ara com ara només s’han acollit 344 persones i s’han reassentat 279 persones de les 1.449 persones assignades.

A iniciativa del PSC i amb l’adhesió de C’s, s’ha aprovat la moció en defensa del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència. El text exigeix al Govern d’Espanya que recuperi el calendari d’implantació de la Llei i garanteixi el correcte finançament a les comunitats autònomes. També demana incorporar al Règim General de la Seguretat Social els cuidadors familiars, amb la corresponent restitució dels drets de cotització retirats, així com l’eliminació dels increments de copagament introduïts l’any 2012 i la supressió de les restriccions en matèria d’incompatibilitats. El passat 30 de novembre va fer 10 anys de l’aprovació de la coneguda com a Llei de dependència.

A proposta d’ERC i de la CUP-Poble Actiu, s’ha aprovat per unanimitat una moció que proposa la incorporació de clàusules socials en la contractació pública.

Han tirat endavant també dues mocions a iniciativa del PP. La primera, per incrementar el nombre d’efectius de la Guàrdia Urbana al carrer durant la campanya de Nadal i, la segona, per reactivar el projecte de l’edifici de l’Òpera de L’Hospitalet.

També s’han aprovat la moció de CiU, per crear un grup de treball de joves dins de la Taula de Valors i Cohesió Social, que depèn del Consell de Ciutat, i en la qual estarien representades les entitats juvenils de la ciutat.

Finalment, a iniciativa de la CUP-Poble Actiu, s’ha donat llum verda a declarar L’Hospitalet municipi de cultura de pau i institucionalitzar la celebració dels dies 30 de gener, Dia Mundial contra la Violència, i 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau, així com a assumir un paper actiu en la difusió de la cultura de pau.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400