Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

06/02/2019
Conferència alcaldessa

  L’Hospitalet tindrà una nova plaça d’Europa a Can Rigal, al nord de la ciutat  

Veure imatge de    L’Hospitalet tindrà una nova plaça d’Europa a Can Rigal, al nord de la ciutat   (nova finestra)
Núria Marín ho anuncia a la conferència anual “Quan L’Hospitalet decideix ser agosarada”

El soterrament de les vies de Renfe i de la Granvia posaran fi a les cicatrius que separen els barris

L’alcaldessa anuncia un projecte per millorar l’accessibilitat als habitatges de Bellvitge

Reclama l’elecció directa de la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i més reconeixement polític i recursos


“Quan L’Hospitalet decideix ser agosarada” és el títol de la conferència que ha pronunciat l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, en què ha exposat els nous projectes estratègics i de futur per a la ciutat i, alhora, ha repassat els ja endegats. Per a Núria Marín “és així —amb gosadia, valentia i decisió— com entre tots hem construït la nostra ciutat, com li hem donat la volta. I és així com l’hem de continuar transformant”.

En el seu discurs, l’alcaldessa ha fet referència a les tres grans transformacions que ha viscut el municipi al llarg dels 40 anys de democràcia, que es commemoren enguany i en els quals L’Hospitalet ha passat “de suburbi de Barcelona a consolidar-se com a segona ciutat econòmica de Catalunya”.

L’entorn de Can Rigal, la “nova plaça d’Europa del nord de la ciutat”
En el seu discurs, Núria Marín s’ha refermat en la necessitat de continuar apostant per nous pols d’atracció econòmica, que transformin el territori i generin riquesa que després es pugui redistribuir en forma de projectes socials als barris. Així, ha assenyalat la zona al voltant de Can Rigal, a Pubilla Cases, com a projecte de futur i eina de transformació urbana. L’alcaldessa s’hi ha referit com “la nova plaça d’Europa del nord de la ciutat. Un nou espai de centralitat metropolitana on volem que en siguin protagonistes l’esport i la salut”.

Aquesta nova àrea suposarà un sector estratègic per a l’economia metropolitana, al costat de les universitats, de la Diagonal i del Nou Camp, que rebrà l’impuls de dos motors importants: el Complex Esportiu L’Hospitalet Nord —un pol que ha d’atraure iniciatives que lliguin esport, salut, formació, turisme i investigació, i per al qual es posarà en marxa un concurs internacional d’idees— i el futur nou Hospital General: “una reivindicació veïnal i de l’equip de govern, que vaig traslladar novament a la consellera de Salut. Volem el nou hospital general a Can Rigal. Tenim dret a rebre assistència hospitalària de qualitat a la nostra ciutat”.
També en l’àmbit de la salut, l’alcaldessa ha recordat els 57 milions d’euros compromesos amb la Generalitat per a la construcció dels nous centres d’atenció primària a Santa Eulàlia, a la Florida i a Sant Josep; la remodelació del CAP del Centre i la construcció d’un nou CUAP. Aquest darrer s’aixecarà en un solar de l’avinguda de la Fabregada, davant de la Farga, juntament amb el futur CAP de Sant Josep.

Nou projecte d’accessibilitat als pisos de Bellvitge

Per Núria Marín, “l’accessibilitat i l’eficiència energètica són nous reptes per als edificis del segle XXI” i ha anunciat un nou projecte —en col•laboració amb el Consorci Metropolità de l’Habitatge i el Banc Europeu d’Inversions— que té per objectiu fer accessibles i eficients tots els pisos de Bellvitge. El barri es va construir els anys 60 i, en molts blocs, l’ascensor no s’atura al mateix replà, sinó que ho fa set esglaons amunt o avall, dificultant l’accés a persones grans, amb mobilitat reduïda o amb cotxes d’infants o carros de la compra.

Així, el Consorci cobrirà el 30% del cost en una subvenció a fons perdut, licitarà i farà les obres; el Banc Europeu d’Inversions generarà crèdits a interès zero per a les famílies, i l’Ajuntament, obrirà una oficina per acompanyar les comunitats de veïns en tot el procés i trobar solucions adaptades a l’economia de cada família.

El soterrament de les vies de Renfe, a un pas

En el seu discurs, Núria Marín ha vinculat el desenvolupament futur de la ciutat a “la desaparició de la gran cicatriu que divideix la nostra ciutat: les vies del tren”, que suposarà guanyar l’equivalent a disset camps de futbol —120.000 m2— de pulmó verd al bell mig del municipi. “Amb el soterrament de les línies

de Vilafranca i Vilanova, L’Hospitalet sumarà, unirà els barris i serà una única gran ciutat. Hi haurà un abans i un després del soterrament de les vies”. Marín ha recordat que el Ministeri ja està treballant en el projecte constructiu i que s’han iniciat les primeres licitacions.

L’alcaldessa també ha posat el focus en un altre acord amb el Govern de l’Estat: “Els 33 esglaons per pujar i baixar l’estació de Renfe de Bellvitge-Gornal els podrem superar sense problemes. Aquest mes de febrer començarà la instal•lació dels ascensors i les obres duraran un any”. En la mateixa línia, Marín ha apuntat com a repte pendent l’ampliació del pas de vianants i vehicles sota les vies de Can Buxeres, entre el Centre i Can Serra. “Volem un pont del segle XXI, no del segle XVIII”, ha dit.

El Clúster Biomèdic de Bellvitge crearà el pol biomèdic més potent del sud d’Europa
En el seu discurs, l’alcaldessa també ha explicat que les vies no seran l’única cicatriu que desapareixerà de la superfície de L’Hospitalet, sinó que també ho farà la Granvia un cop deprimida des de la plaça d’Europa fins al riu. “Ja tenim els projectes executius del soterrament i el de la urbanització del nou passeig de la Granvia. Ben aviat iniciarem la licitació de les obres”, ha anunciat.
Aquesta transformació permetrà completar el clúster biomèdic format pels hospitals de Bellvitge i Duran i Reynals, la Universitat de Barcelona, l’Idibell i l’ICO. L’alcaldessa ha aprofitat per anunciar la recent incorporació al clúster de l’Hospital de Sant Joan de Déu. “Gràcies a aquest gran projecte” —ha dit Marín— “s’hi aniran instal•lant empreses del sector, que generaran 20.000 nous llocs de treball que contribuiran a crear el pol de desenvolupament biomèdic més potent del sud d’Europa”. 
A més dels beneficis econòmics, l’alcaldessa ha recordat també els beneficis mediambientals que aquest projecte aportarà a la ciutat, ja que permetrà obrir un nou parc de més de 30 hectàrees a Cal Trabal, que serà el més gran de l’àrea metropolitana i accessible en metro. “Multiplicarem per nou l’espai verd a disposició dels veïns i de les veïnes que ens vam trobar l’any 1979”, ha dit l’alcaldessa. 
Núria Marín ha recordat també els “importants acords amb els governs de l’Estat i la Generalitat en matèria d’infraestructures després d’anys de reivindicacions”. En aquest sentit, Marín ha recordat la posada en marxa de l’L9 Sud del metro i les properes inauguracions de les estacions de Provençana i Ildefons Cerdà de l’L10 en aquest 2019, i Ernest Lluch de l’L5, el 2020.
L’alcaldessa ho emmarca en el model de desenvolupament de ciutat, “tot ho hem aconseguit amb treball, reivindicació, constància i diàleg. Així ho hem fet i així ho seguirem fent perquè és la nostra marca, és el nostre model”.

Un L’Hospitalet fort en una àrea metropolitana potent
Amb el seu discurs, Núria Marín ha apostat per una àrea metropolitana forta, dotada de poder institucional i polític efectiu, que permeti treballar en els grans reptes comuns. “En un món en el qual les àrees i les regions metropolitanes se situen en el centre de l’economia, la de Barcelona ha de superar ser  només un instrument per mancomunar serveis. Hem de superar la simple funcionalitat administrativa, i per això cal capacitat de decisió i recursos”.

Per això, l’alcaldessa de L’Hospitalet ha reclamat que “la Constitució reconegui les regions i les àrees metropolitanes, com ja fan altres constitucions arreu del món” i ha anat més enllà proposant que “la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona sigui escollida directament per la ciutadania”.

La conferència —que s’ha pogut seguir per streaming al web municipal i a LHdigital— va tenir lloc ahir vespre a l’Hotel Hesperia Tower, a Bellvitge, un barri que, en paraules de l’alcaldessa, “representa la constatació que quan a L’Hospitalet ens posem reptes, els superem”.

Últimes notícies

Veure imatge de  El Punt Violeta torna a estar present en les festes de L’Hospitalet (nova finestra)
Veure imatge de  174.954 hospitalencs i hospitalenques, convocats a les urnes el 28 d’abril (nova finestra)
Veure imatge de  X Trobada de cavallers, dracs i princeses (nova finestra)
Veure imatge de  Sant Jordi omple de roses i de llibres la rambla de Just Oliveras (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400