Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

17/07/2019

Casa Espanya acull l’exposició “Parèntesi?” al voltant de la Guerra Civil i el franquisme

Veure imatge de  Casa Espanya acull l’exposició “Parèntesi?” al voltant de la Guerra Civil i el franquisme (nova finestra)
Com era L’Hospitalet durant la Segona República i els primers anys del franquisme i com vivia la població durant l’època. Aquests són els arguments de l’exposició “Parèntesi?”, que dijous, 18 de juliol, s’inaugura a Casa Espanya. Tractats des d’una perspectiva temàtica, l’exposició té un argument narratiu explicat per quatre personatges ficticis.

L’exposició aborda les condicions socials i econòmiques, els aspectes polítics i l’oci i la cultura abans i després de la Guerra Civil a través de les vivències personals de Maria Alarcón, Carmeta Fontanet, Eugeni Miralles i Ramon Vilardell, quatre personatges de diferents edats i substrats socials que podrien haver viscut a L’Hospitalet en aquella època.

Dividida en àmbits, la mostra aborda qüestions com vivien els hospitalencs durant la guerra, els bombardejos i la defensa passiva; un cop finalitzada la guerra, les estratègies de supervivència, la cartilla de racionament i l’estraperlo; les conseqüències polítiques d’haver donar suport a la República: la depuració dels treballadors desafectes; el canvi de nom dels carrers i la implantació de la simbologia franquista. En definitiva, la substitució de la llibertat de pensament pel pensament únic, la prohibició dels partits polítics i la instauració del sindicat vertical. L’últim àmbit convida a la reflexió, 80 anys després de la Guerra Civil, què ha canviat?

A l’exposició es veuran diferents objectes d’ús quotidià i bèl•lics com granades de mà o el subfusell conegut com a Erma-Vollmer, utilitzat indistintament per l’exèrcit republicà i el franquista.

Les vivències i els pensaments dels quatre personatges ficticis que expliquen l’exposició arriben fins als nostres dies a través de les xarxes socials. Els quatre tenen perfil de Twitter des del qual aniran posicionant-se políticament, parlaran de la guerra, la manca d’aliments, la conflictivitat laboral, la repressió, la cultura popular... A través dels seus comptes (Maria Alarcón, @Maria_PLH; Carmeta Fontanet, @Carmeta_PLH; Eugeni Miralles,  @Eugeni_PLH, i Ramon Vilardell, @Ramon_PLH) es podrà seguir l’exposició amb el hashtag #ParèntesiLH.

La mostra està produïda pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis i comissariada per Cintia Alonso i Daniel Sáez.

Amb aquesta mostra, el Museu de L’Hospitalet s’incorpora a l’exposició compartida “1939. L’abans i el després”, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. 

Últimes notícies

Veure imatge de L’Ajuntament demana a la Generalitat la planificació i l’execució urgents de les obres de l’Escola Busquets i Punset (nova finestra)
Veure imatge de 113 persones procedents d’un pla d’ocupació s’incorporen a l’Ajuntament  (nova finestra)
Veure imatge de Visita als horts eco-socials de Creu Roja a Can Buxeres (nova finestra)
Veure imatge de Avis preventiu de contaminació per partícules en suspensió (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400