Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

19/10/2017

Les Escoles Bressol, un Servei per a l'aprenentatge i la integració social d'Infants i Famílies

Veure imatge de  Les Escoles Bressol, un Servei per a l'aprenentatge i la integració social d'Infants i Famílies (nova finestra)
L’Escola Bressol municipal La Casa del Molí va celebrar, el dimecres 17 d’octubre a la biblioteca La Bòbila, un dels darrers actes que al llarg de tot aquest any ha anat programant amb motiu del seu 10è aniversari.

L’acte va consistir en una conferència-debat titulada “l’educació infantil: una eina per a la inclusió i la cohesió social”, fent incís en les característiques educatives d’aquesta edat, els riscos de la petita infància avui i la promoció de la inserció i cohesió social.

Vam tenir el plaer de comptar amb en Jordi Collet Sabé, sociòleg, educador social, i professor titular i investigador de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic (UVic), col•laborador de la Fundació Bofill en dues línies de recerca (Vincles família i escola i Municipis contra la segregació escolar). Autor d’articles de revistes científiques, capítols de llibres i llibres editats com: “¿Cómo y para qué educan las familias hoy? (Ed.Icària 2013)” i “Escola, famílies i comunitat”(Ed Octaedro, 2017).

Ens va fer reflexionar sobre conceptes claus com la Petita infància: una etapa clau i “crítica” de la vida de les persones amb grans possibilitats preventives i de cohesió social, on es donen unes possibilitats de desenvolupament a nivell neuronal, motor, lingüístic, social, relacional... que, parcialment, ja no es tornen a donar; entendre la pobresa i les pobreses: de temps, d’experiències, d’oportunitats socials i educatives, de lleure, de temps compartit, d’experiències, relacions...); la patologització de la normalitat: cada vegada infants més petits són diagnosticats de trastorns greus i alhora els serveis públics estan col•lapsats esdevenint l’atenció privada com a única sortida per a moltes famílies; la freqüència d’abusos sexuals: l’últim estudi fet a Catalunya el 2007, revela que una de cada quatre nenes i un de cada cinc nens han estat víctimes d’abusos sexuals abans dels 17 anys.

Sobre la prevenció i cohesió social, es va parlar de la tarifació social escola bressol, renda mínima d’inserció, conciliació i permisos de paternitat i maternitat, gratuïtat de serveis bàsics a l’escola bressol (sortides, material, llibres, transport, menjador, activitats extraesclars...), beques... Recuperar les retallades, 

Es va explicar possibles criteris clau per a les polítiques de primera infància i famílies: avançar cap a la universalitat de les atencions a infants – famílies; flexibilitat de la oferta; promoure el rol clau de les famílies; atenció a les desigualtats de partida (per exemple a l’escola bressol no poden no ser-hi els que més impactes positius els genera); mantenir la qualitat de les escoles bressol (titulacions, requisits pedagògics, formació permanent, avaluació...); accés universal (recursos, beques, tarifació social...); treball en xarxa a nivell territorial (com exemple la Xarxes de Criança i Educació del districte); Espais familiars universals i flexibles i altres polítiques d’acompanyament parental...

Va concloure que la petita infància és una etapa clau de la vida amb grans possibilitats preventives i de cohesió i equitat social i cal plantejar-se un lideratge actiu del món local per desplegar polítiques integrals de petita infància i les seves famílies, posant èmfasi en que a més de treballar “per” les famílies, s’ha de treballar “amb” les famílies, de manera que es faciliti la seva participació activa, mostrant respecte i reconeixement a la seva tasca de criança i educació. 

Últimes notícies

Veure imatge de  La Chana pujarà a l’escenari del Teatre Joventut per mostrar el talent d’una artista autodidacta i irrepetible (nova finestra)
Veure imatge de  La Guàrdia Urbana denuncia una carnisseria per abocaments incontrolats (nova finestra)
Veure imatge de Consell de Ciutat (nova finestra)
Veure imatge de  Finalitza la darrera fase de les obres de millora al Cementiri Municipal (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400