Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

19/10/2017

Les Escoles Bressol, un Servei per a l'aprenentatge i la integració social d'Infants i Famílies

Veure imatge de  Les Escoles Bressol, un Servei per a l'aprenentatge i la integració social d'Infants i Famílies (nova finestra)
L’Escola Bressol municipal La Casa del Molí va celebrar, el dimecres 17 d’octubre a la biblioteca La Bòbila, un dels darrers actes que al llarg de tot aquest any ha anat programant amb motiu del seu 10è aniversari.

L’acte va consistir en una conferència-debat titulada “l’educació infantil: una eina per a la inclusió i la cohesió social”, fent incís en les característiques educatives d’aquesta edat, els riscos de la petita infància avui i la promoció de la inserció i cohesió social.

Vam tenir el plaer de comptar amb en Jordi Collet Sabé, sociòleg, educador social, i professor titular i investigador de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic (UVic), col•laborador de la Fundació Bofill en dues línies de recerca (Vincles família i escola i Municipis contra la segregació escolar). Autor d’articles de revistes científiques, capítols de llibres i llibres editats com: “¿Cómo y para qué educan las familias hoy? (Ed.Icària 2013)” i “Escola, famílies i comunitat”(Ed Octaedro, 2017).

Ens va fer reflexionar sobre conceptes claus com la Petita infància: una etapa clau i “crítica” de la vida de les persones amb grans possibilitats preventives i de cohesió social, on es donen unes possibilitats de desenvolupament a nivell neuronal, motor, lingüístic, social, relacional... que, parcialment, ja no es tornen a donar; entendre la pobresa i les pobreses: de temps, d’experiències, d’oportunitats socials i educatives, de lleure, de temps compartit, d’experiències, relacions...); la patologització de la normalitat: cada vegada infants més petits són diagnosticats de trastorns greus i alhora els serveis públics estan col•lapsats esdevenint l’atenció privada com a única sortida per a moltes famílies; la freqüència d’abusos sexuals: l’últim estudi fet a Catalunya el 2007, revela que una de cada quatre nenes i un de cada cinc nens han estat víctimes d’abusos sexuals abans dels 17 anys.

Sobre la prevenció i cohesió social, es va parlar de la tarifació social escola bressol, renda mínima d’inserció, conciliació i permisos de paternitat i maternitat, gratuïtat de serveis bàsics a l’escola bressol (sortides, material, llibres, transport, menjador, activitats extraesclars...), beques... Recuperar les retallades, 

Es va explicar possibles criteris clau per a les polítiques de primera infància i famílies: avançar cap a la universalitat de les atencions a infants – famílies; flexibilitat de la oferta; promoure el rol clau de les famílies; atenció a les desigualtats de partida (per exemple a l’escola bressol no poden no ser-hi els que més impactes positius els genera); mantenir la qualitat de les escoles bressol (titulacions, requisits pedagògics, formació permanent, avaluació...); accés universal (recursos, beques, tarifació social...); treball en xarxa a nivell territorial (com exemple la Xarxes de Criança i Educació del districte); Espais familiars universals i flexibles i altres polítiques d’acompanyament parental...

Va concloure que la petita infància és una etapa clau de la vida amb grans possibilitats preventives i de cohesió i equitat social i cal plantejar-se un lideratge actiu del món local per desplegar polítiques integrals de petita infància i les seves famílies, posant èmfasi en que a més de treballar “per” les famílies, s’ha de treballar “amb” les famílies, de manera que es faciliti la seva participació activa, mostrant respecte i reconeixement a la seva tasca de criança i educació. 

Últimes notícies

Veure imatge de  Unes sabatilles per recórrer la ciutat, la proposta de juliol del projecte 12+1  (nova finestra)
Veure imatge de  28 nens i nenes sahrauís passen l’estiu amb famílies de L’Hospitalet   (nova finestra)
Veure imatge de  A partir de 2021, Fira Granvia L’H acollirà el saló lider del sector audiovisual (nova finestra)
Veure imatge de  Nou pla d’ocupació per a 91 persones (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400