Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

04/05/2020

El Centre d’Art Tecla Sala signa un comunicat de suport al sector davant la crisi per la Covid-19

Veure imatge de El Centre d’Art Tecla Sala signa un comunicat de suport al sector davant la crisi per la Covid-19 (nova finestra)

El Centre d’Art Tecla Sala ha subscrit el comunicat emès per la Xarxa de Centres d’Art de Catalunya en què es posa de manifest la situació que travessa el sector de les arts visuals amb el tancament de museus i de sales d’exposició per la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. En el text s’afirma que “cal treballar amb fermesa per ajudar a mantenir en actiu el sector” i es demana suport per als professionals que es dediquen a les arts visuals.

Els responsables dels centres d’art signants constaten que “amb la crisi ocasionada per la Covid-19, l’afectació del sector de les arts visuals està essent i serà molt gran, amb la circumstància afegida que provenim d’una migradesa econòmica i sistèmica” i mostren el seu convenciment “que els centres d’art podem fer molta feina per donar suport al nostre sector en cadascun dels nostres territoris”. Es per això que es volen coordinar amb les accions que emprengui el Departament de Cultura de la Generalitat i altres agents del sector com la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, l’Associació Catalana de Crítica d’Art, Xarxaprod, Actua Cultura, ArtBarcelona i el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

Per sortir de la situació actual, la Xarxa aposta per “tot allò que pugui ajudar els i les nostres professionals a continuar treballant d’una forma professional, digna i suficient”. Així, “calen polítiques actives de creació de noves oportunitats, alhora que també cal escoltar i tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica, el comissariat, etc.”, perquè consideren “que els centres d’art poden ser i són una plataforma necessària per a dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat”.

En el comunicat es valora l’aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura que ha fet el Departament de Cultura de la Generalitat i alguns ajuntaments però consideren que cal adoptar altres accions i polítiques “de major impacte i recorregut, específicament pensades per aquesta crisi que ens afecta profundament a curt, mig i a llarg termini”, alhora que reivindiquen que tots els centres d’art de la Xarxa mantinguin els equips i pressupostos assignats per cada Ajuntament.

També se sumen a les campanyes iniciades per Actua Cultura, la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) i l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) i demanen la implementació de l’Estatut de l’Artista en l’àmbit laboral i fiscal; que es dediqui el 2% del pressupost en Cultura; que l’1,5% de l’obra pública es destini a l’obertura de programes de suport als i les artistes; l’activació de polítiques que promoguin el mecenatge, i la creació de noves línies de suport als i les professionals independents de les arts visuals canalitzades a través dels Centres d’Art de la Xarxa.

Pel que fa a les noves línies de suport, la Xarxa proposa:

- Línies d’ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, per a l’elaboració de nous projectes.

- Línia d’ajudes a la producció d’obres d’art susceptibles de passar posteriorment a formar part del patrimoni a través del Pla d’Adquisicions d’Art Contemporani.

- Línia d’ajudes per a projectes artístics d’acció comunitària en el context social, educatiu, sanitari, etc.

- Línia d’ajudes per a projectes artístics digitals, inclosos aquells que tenen per objecte la projecció internacional dels i les artistes.

Finalment, el comunicat vol fer patent que els Centres d’Art de Catalunya “estem reprogramant les nostres exposicions i activitats amb els recursos que tenim assignats amb la voluntat de dur a terme els programes que tenim previstos” i que per poder encarar el nous projectes pensats específicament per pal·liar els efectes de la crisi “és necessari trobar recursos extraordinaris per poder contribuir com pretenem, activament i propositivament, en el pla de xoc del sector de les arts visuals contemporànies”.

El comunicat el signen els directors i directores dels Centres de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya formada per ACVic Centre d’Arts Contemporànies; Bòlit Centre d’Art Contemporani, de Girona; Centre d’Art la Panera, de Lleida; Centre d’Art Tarragona; Centre d’Art Tecla Sala, de L’Hospitalet; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació;  Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, d’Amposta, i Mataró Art Contemporani.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400