Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

17/11/2020

Setmana de la Ciència a L’Hospitalet

Veure imatge de Setmana de la Ciència a L’Hospitalet (nova finestra)

Fins al 29 de novembre se celebra la Setmana de la Ciència, que enguany arriba a la 25a edició. En el marc d’aquestes dates, Pessics de Ciència ha organitzat un seguit de xerrades, conjuntament amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica. A causa de les restriccions motivades per la Covid-19, les conferències no seran presencials i es podran seguir per streaming a través del canal de Youtube de Pessics de Ciència.

Dimarts, 17 de novembre, 19 hores
Clara Cerviño, il·lustradora científica i professora, serà l’encarregada d’obrir el cicle amb una conferència al voltant de la importància de la imatge per comunicar ciència, des de la il·lustració científica i el daguerreotip fins a la fotografia.

Dimecres, 18 de novembre, 19 hores
Existeixen els horòscops genètics? A aquesta pregunta respondrà Gemma Marfany, catedràtica de genètica de la Universitat de Barcelona. Contínuament es parla de l’ADN i de si el material genètic determina com som, però es pot saber realment?

Dijous, 19 de novembre, 19 hores
La memòria és selectiva, permet oblidar o no emmagatzemar allò que no ens interessa i, alhora, cada vegada que recordem reinventem una mica el record. Mara Dierssen, metgessa i doctora en Neurobiologia, explicarà de quina matèria estan fets els records.

Divendres, 20 de novembre, 12 hores
La situació sanitària creada per la pandèmia de la Covid-19 ocupa també la Setmana de la Ciència. En aquest cas, es parlarà de les aplicacions web per visualitzar les dades epidemiològiques de l’epidèmia del coronavirus. La visualització de les dades és una eina molt útil per explicar i comunicar els resultats en investigació biomèdica. Les aplicacions web desenvolupades per la Unitat de Bioestadística de l’IDIBELL, en col·laboració amb IDAEA-CISC, analitzen i produeixen les visualitzacions de les dades i permeten comparar la tendència temporal, la taxa d’atac, de mortalitat i de letalitat i el nombre bàsic de reproducció. Conferència a càrrec de Cristian Tebé Cordomí, diplomat en Estadística, màster en Salut Pública i doctor en Bioestadística. És també responsable de la Unitat de Bioestadística de l’IDIBELL.

Dimarts, 24 de novembre, 19 hores
En ocasions, a les pel·lícules històriques, d’acció o de ciència-ficció veiem als personatges agafar un estri de metall i en pocs minuts fabricar-se una espasa lluent i fabulosa. Són recursos de la petita i gran pantalla que, gairebé sempre, contenen errors de concepte. Núria Salán, química i doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica, comentarà alguns dels tòpics més recurrents de la indústria del cinema i de sèries de TV, mostrant per què no podria ser possible allò que es mostra.

Dimecres, 25 de novembre, 19 hores
Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador; professor d’antropologia i evolució humana de la UOC, i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ens explicarà com funcionen els mecanismes evolutius i la selecció natural. Malgrat la nostra capacitat de decidir, som sotmesos a les lleis de la natura, i entendre-les potser ens ajudaria a afrontar qüestions com les del canvi climàtic, la superpoblació, noves pandèmies o l’extinció de moltes formes vives.

Divendres, 27 de novembre, 12 hores
Per acabar, la Setmana de la Ciència proposa un viatge a NanoLand. Jordi Díaz, doctor en Química, màster experimental en Biotecnologia Molecular, enginyer de materials, i postgrau en Comunicació Científica, descobrirà els secrets del món de les nanotecnologies.

Totes les conferències se seguiran a través del canal http://www.youtube.com/user/pessicsdeciencia

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400