Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
16/02/2021

L’artista Andrea Leria exposa “Narrativas tácitas” a la Fundació Arranz-Bravo

L’artista Andrea Leria exposa a la Fundació Arranz-Bravo un recull d’obres on són presents la memòria, les impressions familiars, els records i els espais d’infantesa que han condicionat i construït la seva identitat. Nascuda a Barcelona, la seva existència ha estat marcada pel seu trasllat a Santiago de Xile quan era molt petita. La tornada a Barcelona el 2014 i el retrobament amb la seva àvia la posen en contacte amb un passat que ha estat central per a la consolidació del seu univers artístic. Entra també en contacte amb un important arxiu familiar format per cartes, postals, fotografies i diapositives familiars que li han permès construir l’exposició Narrativas tácitas.

Per a aquesta exposició, Andrea Leria ha configurat quatre moments del seu passat arxivístic. Lèxic familiar neix de la convulsió soferta per l’artista després d’adonar-se de la persistència del format de la fotografia familiar de grup. A través de xarxes invisibles, Leria uneix pictòricament els protagonistes de les imatges familiars. Com a contrapunt individual, a Archivum-selfies, l’artista intervé fotografies i retrats de família on insereix el seu rostre per fusionar-lo fantasmagòricament sobre les traces humanes del passat familiar.

A Jardines de resistencia l’artista introdueix un retrat ambigu i intens, embolcallat en un feix de cartes trossejades. Són cartes autèntiques de la seva àvia Montserrat Borès amb secrets de família, dolorosos i colpidors, al quals l’artista va tenir accés. La reacció instintiva va ser la destrucció d’un passat que vol enterrar i, alhora, eternitzar en l’elixir de l’obra.

En el darrer dels àmbits, Trazos esquivos, Leria activa tot un llegat de diapositives familiars de postguerra del seu besoncle que projecten les inquietuds lúdiques dels seus avantpassats, fotografies d’astres i de paisatges. Són finestres d’oxigen i llibertat, impressions que esquiven la mirada introspectiva i identitària de les instal·lacions precedents però que sempre han acompanyat inquietantment l’artista.

Andrea Leria va néixer a Barcelona el 1980. En edat escolar es va mudar amb la seva família a Santiago, Xile. Entre el 2000 i el 2006 va viure a Londres, on es va llicenciar en arts en pintura pel Chelsea College of Art and Design, abans d’incorporar-se al postgrau de la mateixa institució. Durant aquest període, l’artista va participar en exposicions col·lectives a Londres i en un programa de residència d’artistes a Budapest (Hongria). Leria va tornar a Barcelona el 2014, actualment és artista resident a l’Edifici Freixas. En els darrers cinc anys, ha fet exposicions individuals a Santiago i a Barcelona. El 2017 va obtenir el Premi Tapiró de Pintura al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

L’exposició, a cura d’Albert Mercadé, es podrà visitar del 18 de febrer al 9 de maig, de dijous a dissabte de 17 a 20 hores, i els diumenges, d’11 a 14 hores.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400