Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

30/05/2019

L'Hospitalet presenta la primera 'plaça d'art públic' per apropar l'art contemporani a la població

Intervenció artística a la plaça de Can Colom

Veure imatge de  L'Hospitalet presenta la primera 'plaça d'art públic' per apropar l'art contemporani a la població (nova finestra)
Durant quatre setmanes, del 30 de maig al 24 de juny, la plaça de Can Colom del barri de Santa Eulàlia de L'Hospitalet es transforma en un espai d'art públic format per vuit intervencions artístiques de creadors de renom. Es tracta dels artistes June Crespo, Fernando Garcia, Rubén Grilo, Francesc Ruiz, Guillermo Santomá, Sociedad 0, Julia Spínola i Daniel Steegmann a qui se'ls ha encarregat una sèrie de peces a mig camí entre l'escultura i el disseny industrial. Es tracta d'un encàrrec singular per bona part dels artistes, la majoria dels quals mai han exposat a l'aire lliure.

La intervenció artística La Plaça, comissariada per David Bestué, és una iniciativa del Districte Cultural de L'Hospitalet que busca explorar les relacions de l'escultura amb l'espai públic així com apropar l'art contemporani a la població.  L'objectiu és configurar un espai obert les 24 hores, format per obres de caràcter ambigu -artístiques però també funcionals- que pugui ser utilitzat pels veïns i vianants.

Els artistes 
L'artista June Crespo (Pamplona, 1982) treballa habitualment en la construcció de peces de formigó que interpel•len directament als espectadors mitjançant formes i mides relacionades amb el cos humà i elements domèstics. Per a La Plaça, l’artista ha ideat uns grans volums horitzontals que es relacionen com a negatius dels elements verticals que hi ha a la plaça, com els arbres o els pilars d’uns edificis.

Fernando García
Bona part de la pràctica de Fernando García (Madrid, 1975) consisteix en reutilitzar elements precaris i materials domèstics i quotidians per crear obres al límit de la idea de duració i representació. En aquesta ocasió l’artista ha versionat l’obra d’un altre escultor, Juan Muñoz, recontextualitzant-la i reproduint-la al llarg de la paret perimetral que tanca La Plaça en tres dels seus costats.

Rubén Grilo
L’obra de Rubén Grilo (Lugo, 1981) gira habitualment al voltant de la idea de producció i originalitat, conceptes que es creuen amb fluxos de poder i desig. Per a La Plaça l'artista ha encarregat a diversos creadors per separat el disseny d'una nova placa per indicar el nom de la plaça de Can Colom, seguint els estàndards de retolació municipal. La peça és el resultat de superposar els dissenys rebuts en una sola placa, deixant en evidència les variacions individuals aportades per cada participant però també el patró subjacent de la norma.

Francesc Ruiz
El creador Francesc Ruiz (Barcelona, 1971) treballa amb nous llenguatges narratius a partir de la idea de còmic expandit, com va mostrar al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia de l’any 2015 i a la Biennal d’art Contemporani de Göteborg de l’any 2017. Per a La Plaça l’artista ha realitzat una intervenció difusa, amb la realització d’uns dibuixos impresos sobre petits elements de cartó que s’han escampat per terra, confonent-se amb elements de rebuig habituals.

Guillermo Santomá
A part de la rehabilitació d'habitatges i oficines, Guillermo Santomá (Barcelona, 1984) treballa en la confluència entre l’arquitectura, el disseny i l’art, plantejant instal•lacions a gran escala on posa al límit les estructures, jugant amb un fort component formal. Recentment ha mostrat el seu treball al Museo Cerralbo de Madrid (2019). Per aquesta exposició ha ideat un element de grans dimensions acoblat en equilibri a un dels fanals de La Plaça.

Sociedad 0
Sociedad 0  és un grup de dissenyadors que es van conèixer cursant estudis a l’escola Elisava. Des del 2017 viuen i tenen el seu estudi a L’Hospitalet on plantegen un treball en col•lectiu que consisteix en el reaprofitament de material de rebuig, com es va veure a La noche de los juevesal _2B space de Madrid (2018). Per a La Plaça han ideat unes noves tanques per al parc infantil, que substitueixen les habituals de fusta, mitjançant la reutilització de blondes i reixes antigues.

Julia Spínola
Si bé el punt de partida del treball de Julia Spínola (Madrid, 1979) s'emmarca dins l'àmbit de la pintura, en les seves darreres exposicions ha realitzat una sèrie d'instal.lacions on tracta la relació entre volum, gest i color, com succeeix a Lubricán, una exposició individual que va realitzar al CA2M de Móstoles (Madrid) l’any 2018. La seva intervenció per a La Plaça consisteix en la creació d’un cobert d’ús incert que serveix per crear un espai que balla entre l’interior i l’exterior.

Daniel Steegmann
Les escultures, dibuixos i instal•lacions de Daniel Steegmann (Barcelona, 1977) acostumen a proposar interferències entre el món urbà i el natural, normalment a partir de jocs perceptius i efímers com es va veure recentment a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona (2018), on l’artista va exposar una papallona Morpho helenor. En aquest cas Steegmann proposa la introducció d’un riu sota el terra de la plaça.

David Bestué
L'artista plàstic David Bestué (Barcelona, 1980) està interessat en les relacions entre l’art, l’arquitectura i la literatura.  Les investigacions de Bestué en aquests camps han donat lloc a publicacions com Enric Miralles a izquierda y derecha (también sin gafas) (2011) o Formalismo puro: Un repaso a la arquitectura moderna y contemporánea en España (2012) i Historia de la fuerza (2017). Entre d’altres, ha realitzat les exposicions Realisme (Barcelona, 2015) i ROSI AMOR al Museu d’Art Reina Sofia (Madrid, 2017). Com a comissari ha organitzat la 25a edició de les Jornadas de estudio de la imagen de la Comunidad de Madrid i una exposició individual de Sílvia Gubern a Halfouse, Barcelona (2015).

Més informació a la pàgina web La plaça

Últimes notícies

Veure imatge de “Home Sweet Home”, l’exposició anual del TPK, testimonia la vivència del confinament per part dels artistes (nova finestra)
Veure imatge de Torre Barrina reobre les instal·lacions (nova finestra)
Veure imatge de “Home Sweet Home”, l’exposició anual del TPK, testimonia la vivència del confinament per part dels artistes (nova finestra)
Veure imatge de Un barri, un mundo, nova intervenció mural al passatge de la plaça de la Llibertat (nova finestra)
Veure imatge de La plaça de l’Ajuntament esdevé una sala d’exposicions amb la mostra #PHEdesdemibalcón (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400