Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

17/07/2019

Casa Espanya acull l’exposició “Parèntesi?” al voltant de la Guerra Civil i el franquisme

Veure imatge de  Casa Espanya acull l’exposició “Parèntesi?” al voltant de la Guerra Civil i el franquisme (nova finestra)
Com era L’Hospitalet durant la Segona República i els primers anys del franquisme i com vivia la població durant l’època. Aquests són els arguments de l’exposició “Parèntesi?”, que dijous, 18 de juliol, s’inaugura a Casa Espanya. Tractats des d’una perspectiva temàtica, l’exposició té un argument narratiu explicat per quatre personatges ficticis.

L’exposició aborda les condicions socials i econòmiques, els aspectes polítics i l’oci i la cultura abans i després de la Guerra Civil a través de les vivències personals de Maria Alarcón, Carmeta Fontanet, Eugeni Miralles i Ramon Vilardell, quatre personatges de diferents edats i substrats socials que podrien haver viscut a L’Hospitalet en aquella època.

Dividida en àmbits, la mostra aborda qüestions com vivien els hospitalencs durant la guerra, els bombardejos i la defensa passiva; un cop finalitzada la guerra, les estratègies de supervivència, la cartilla de racionament i l’estraperlo; les conseqüències polítiques d’haver donar suport a la República: la depuració dels treballadors desafectes; el canvi de nom dels carrers i la implantació de la simbologia franquista. En definitiva, la substitució de la llibertat de pensament pel pensament únic, la prohibició dels partits polítics i la instauració del sindicat vertical. L’últim àmbit convida a la reflexió, 80 anys després de la Guerra Civil, què ha canviat?

A l’exposició es veuran diferents objectes d’ús quotidià i bèl•lics com granades de mà o el subfusell conegut com a Erma-Vollmer, utilitzat indistintament per l’exèrcit republicà i el franquista.

Les vivències i els pensaments dels quatre personatges ficticis que expliquen l’exposició arriben fins als nostres dies a través de les xarxes socials. Els quatre tenen perfil de Twitter des del qual aniran posicionant-se políticament, parlaran de la guerra, la manca d’aliments, la conflictivitat laboral, la repressió, la cultura popular... A través dels seus comptes (Maria Alarcón, @Maria_PLH; Carmeta Fontanet, @Carmeta_PLH; Eugeni Miralles,  @Eugeni_PLH, i Ramon Vilardell, @Ramon_PLH) es podrà seguir l’exposició amb el hashtag #ParèntesiLH.

La mostra està produïda pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis i comissariada per Cintia Alonso i Daniel Sáez.

Amb aquesta mostra, el Museu de L’Hospitalet s’incorpora a l’exposició compartida “1939. L’abans i el després”, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. 
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400