Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

04/04/2019

El fotògraf Fernando Moleres inaugura  “Melting Landscapes”, un retrat de la bellesa i la fragilitat de l’Àrtic

Veure imatge de  El fotògraf Fernando Moleres inaugura  “Melting Landscapes”, un retrat de la bellesa i la fragilitat de l’Àrtic (nova finestra)
L’exposició “Melting Landscapes” està formada per 36 fotografies que Moleres ha fet durant les cinc expedicions a l’Àrtic realitzades al llarg dels últims sis anys. La mirada de Moleres ens ofereix una perspectiva personal sobre la fragilitat d’aquests paisatges que estan desapareixent a causa de l’escalfament global. A més de les fotografies, l’exposició compta amb dos documentals sobre les seves darreres expedicions i una videoinstal•lació.

La mostra, que s’inaugura avui, es podrà veure fins l’11 de maig a la sala  polivalent del Mercat de la Florida de L’Hospitalet.

L’exposició “Melting Landscapes” recopila algunes de les millors fotografies que Fernando Moleres ha capturat al llarg de les cinc expedicions que ha fet a l’Àrtic des de 2014. Es tracta d’una sèrie narrativa sobre Islàndia i Groenlàndia, dos dels llocs més vulnerables als efectes del canvi climàtic.

23 d’aquestes fotografies són inèdites i pertanyen al grup d’instantànies preses en les últimes expedicions —de setembre de 2017 i gener de 2019— en què Moleres s’ha hagut de sobreposar a les condicions climàtiques més extremes per captar la bellesa d’aquests paisatges monocromàtics.

D’una banda, l’objectiu del bilbaí establert a Barcelona era capturar la màgia d’aquests paratges inhòspits i desoladors, i, de l’altra, deixar testimoni de la transformació mediambiental que estan experimentant aquestes zones del planeta a causa de l’escalfament global.

A més de les 36 fotografies, l’exposició consta de dos petits documentals produïts per Fujifilm i gravats pel videògraf Pepe Molina, que l’ha acompanyat a les últimes dues expedicions a Islàndia i Groenlàndia. Als documentals es pot veure Fernando Moleres caminant per sobre les estepes de gel marí, escalant el gel de les glaceres i aguantant les inclemències climàtiques per documentar els efectes de l’escalfament global, segons Moleres, el “repte present i futur més important que té la humanitat”.

“Melting Landscapes” també mostra una inquietant videoinstal•lació que permet als visitants submergir-se en l’univers de Moleres durant les expedicions.

Imatges de paisatges d’un blanc infinit es contraposen amb fotografies de fenòmens migratoris, contaminació i devastació. I és que aquest univers fronterer imponent és, en realitat, un paisatge d’una gran fragilitat on la temperatura creix el doble de ràpid que a la resta del planeta.

Per captar aquestes imatges, Moleres ha hagut de fer front a situacions molt adverses com temperatures de -25 ºC a Groenlàndia el 2015, on es va haver de vestir amb tres capes de roba tècnica especial per a aquest tipus de temperatures gèlides, viatjar en trineu de gossos pel mar gelat davant de l’illa Disko de Groenlàndia, o caminar durant hores per la glacera islandesa de Vatnajökull a la recerca de les coves de gel.

L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de L’Hospitalet, està produïda per Addretouch, laboratori fotogràfic de projectes documentals d’autor del Districte Cultural de L’Hospitalet.

“Me he centrado en los paisajes de hielo formados en un tiempo inmemorial que, como cápsulas de tiempo, caminan silenciosamente hacia el desvanecimiento. Allá, en los límites de lo visible, en una atmósfera que se intercambia entre la calma y el desasosiego, he trabajado con la intención de provocar una tensión entre dos mundos que se contraponen: el ancestral de la quietud y el nuevo de la transformación”, Fernando Moleres.

Sobre Fernando Moleres

Fernando Moleres (Bilbao, 1963) és un fotògraf freelance que treballa amb els seus propis projectes destinats a la publicació a premsa. Entre els seus reportatges destaquen els dedicats a l’explotació laboral infantil (World Press Photo 1998, Eugene Smith Additional Grant), el retorn dels refugiats a Ruanda, les dones treballadores o els menors empresonats a les presons africanes (World Press Photo 2011, Tim Hetherington Grant). Després de realitzar aquest
projecte ha creat un projecte a Sierra Leone de reinserció dels menors que han passat per la presó. “Melting Landscapes” és l’últim treball de Moleres sobre l’escalfament global a l’Àrtic.

Últimes notícies

Veure imatge de  Oberta la inscripció per participar en el sorteig de patges per a la Cavalcada (nova finestra)
Veure imatge de Pandere, instal·lació de Mercedes Mangrané / Foto de Roberto Ruiz (nova finestra)
Veure imatge de  Lliurament del Premi L’H Confidencial (nova finestra)
Veure imatge de  L’EMMCA rep la visita d’una delegació europea de la xarxa ONSTAGE (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400