Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Banc de Bones Pràctiques reconeix les propostes del Museu, Biblioteques i Centre Cultural la Bòbila en una edició especial Covid-19 (nova finestra)
07/05/2021

El Banc de Bones Pràctiques reconeix les propostes del Museu, Biblioteques i Centre Cultural la Bòbila en una edició especial Covid-19

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha suposat un repte per a les polítiques culturals. El confinament i les restriccions de mobilitat van provocar una allau de cancel·lacions d'activitats. Molts projectes es van haver de replantejar i van trobar la sortida en els formats digitals.

El Museu, les Biblioteques i el Centre Cultural la Bòbila van activar activitats per, des dels seus àmbits, estar a prop de la ciutadania. Ara han estat reconegudes pel Banc de Bones Pràctiques dels governs locals que recull les iniciatives locals durant la pandèmia.

Poc després de l'inici de la pandèmia, el Museu va posar en marxa una campanya amb l'objectiu de preservar els testimonis orals, escrits, audiovisuals i materials que permetessin registrar l'impacte de la situació sanitària i generar un relat col·lectiu mitjançant la participació de la ciutadania. Una acció realitzada amb la cooperació de la Xarxa de Museus d'Història de Catalunya.

La campanya "No vull oblidar: Memòries de la Covid-19" s'ha desenvolupat a les xarxes socials del Museu instant els ciutadans a aportar els materials que consideressin representatius de la pandèmia: objectes pertanyents a éssers perduts, dibuixos infantils, “memes”, cartells, cançons compostes durant el confinament... La culminació del projecte serà una exposició física al Museu a finals del 2021, principis del 2022.

Un cop iniciat el desconfinament, el Servei de Biblioteques va activar la iniciativa "Aquest estiu, cap infant sense llibres" adreçada als infants que havien estat confinats a casa durant setmanes, sense accés als seus centres educatius i biblioteques i que havien vist dificultada la promoció dels hàbits de lectura. Les biblioteques van proposar un sistema de creació de lots de llibres sorpresa per temàtiques i altres personalitzats segons les preferències dels infants. La promoció i difusió del projecte estava especialment destinat a les famílies més necessitades i es va fer a través de les xarxes socials i amb fulletons informatius a Bancs d'Aliments, casals infantils, mercats, centres culturals i educatius.

A més, com que les sales infantils de les biblioteques estaven tancades, l’activitat Hora dels contes es va traslladar als casals d’estiu, on la narradora Mon Mas va explicar els seus contes.

El Centre Cultural la Bòbila va convidar diversos artistes a explicar com havien viscut el confinament. De maig a juny, 31 artistes hi van participar a través de la pàgina de Facebook Humans of L'H. Artistes plàstics i visuals explicaven la realitat que els tocava viure i com creaven en silenci; productors audiovisuals acabaven projectes que els permetessin sortir al món després del confinament i diversos fotògrafs plasmaven una imatge de la ciutat maig imaginada: carrers deserts i comerços tancats o la situació que es vivia a hospitals i residències.

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals i els ajuntaments de més de cinc mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

Més informació a la pàgina web del Banc de Bones Pràctiques

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400