Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

07/03/2017
Drets consumidors

L’OMIC impulsa una xerrada per a les persones afectades per les clàusules terra

Ja es poden reclamar a les entitats financeres la devolució dels imports indegudament cobrats
Veure imatge de  L’OMIC impulsa una xerrada per a les persones afectades per les clàusules terra (nova finestra)
L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitza, el proper dimarts, 14 de març, una xerrada-col•loqui,  adreçada a les persones del municipi afectades per les clàusules sòl/terra. L’activitat tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Cultural Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44), de 18 a 20 hores.

Durant la xerrada es farà una explicació teòrica sobre la tramitació de les reclamacions, a càrrec d’un representat d’associacions de persones consumidores (AICEC-ADICAE) i, un cop finalitzada la seva exposició, s’obrirà un torn de preguntes perquè els participants formulin els seus dubtes que seran resolts públicament per tal que la resposta serveixi a la resta de persones assistents.

Les clàusules sòl/terra son aquelles condiciones generals establertes a les hipoteques concertades amb les entitats financeres que limiten la variació a la baixa del tipus d’interès variable. Aquestes clàusules han estat considerades abusives pel Tribunal (STS de 2013.05.09 núm. 485/2012), en els supòsits de falta transparència, de claredat i/o quan són confuses. 

Recentment, el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en sentència de 21 de desembre de 2016,  ha interpretat aquesta jurisprudència en el sentit que la declaració de nul•litat comporta el dret a obtenir la restitució íntegra de les quantitats cobrades indegudament. Cal assenyalar que arran d’aquesta sentència del TJUE, va entrar en vigor el RDL 1/2017 de 20 de gener, regulador del procediment extrajudicial per a la devolució de les quantitats indegudament percebudes per les entitats financeres  en aplicació de les clàusules sòl/terra de les hipoteques.

Més informació a través de l’OMIC de L’Hospitalet. Carrer de la Riera de la Creu. 32.
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400