Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

07/05/2018

5a Setmana de l’FP a L’Hospitalet

Del 7 a l’11 de maig es faran jornades de portes obertes, xerrades, trobades i seminaris. Més de 3.870 joves estudien FP a L’Hospitalet. La demanda i l’oferta d’FP inicial ha augmentat els darrers cinc anys i la matriculació a cicles formatius s’ha incrementat al voltant d’un 20%
Veure imatge de 	5a Setmana de l’FP a L’Hospitalet (nova finestra)
L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marin, ha donat la benvinguda avui als assistents a la cinquena edició de la Setmana de la Formació Professional a L’Hospitalet, una activitat que impulsa l’Ajuntament conjuntament amb els centres educatius de la ciutat, i que se celebrarà fins l’11 de maig, tot just abans de l’inici del procés de preinscripció per al curs 2018-2019. També han assistit a l’acte el tinent d’alcaldia de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament, Francesc Belver, i el tinent d’alcaldia d’Educació, Jaume Graells.

La Setmana de la Formació Professional té per objecte posar en valor l’àmplia oferta de l’ensenyament professional que s’ofereix a la ciutat, així com el compromís amb un ensenyament de qualitat, impulsant l’oferta formativa a L’Hospitalet, especialment la relacionada amb els nous focus econòmics de la ciutat, com la sanitat, els esports, l’hoteleria i el turisme.

Les dates de preinscripció per als cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i d’arts plàstiques i disseny són del 14 al 24 de maig de 2018. Per als cicles formatius de grau superior (CFGS) es presentaran les sol•licituds del 29 de maig al 7 de juny. I per als programes de formació i inserció (PFI), del 14 al 25 de maig. Més informació al web d’Educació: http://www.l-h.cat/educacio/1489058_1.aspx.

L’Hospitalet compta actualment amb tretze centres educatius que imparteixen especialitats d’FP inicial, set de titularitat pública i sis titularitat privada concertada. L’oferta d’ensenyaments engloba titulacions de 16 de les 23 famílies professionals previstes per la Llei orgànica d’educació (LOE). Aquestes 16 famílies agrupen una oferta total de 75 titulacions d’FP (cicles), de les quals 29 són de grau mitjà i 46 de grau superior. Hi ha sis cicles d’ensenyaments artístics i un cicle d’ensenyament esportiu.

La demanda i l’oferta d’FP inicial ha augmentat els darrers cinc anys: des del curs 2012-2013, la matriculació a cicles formatius s’ha incrementat al voltant d’un 20%. Les dades provisionals del curs 2017-2018 apunten una lleugera disminució en la matrícula d’FP inicial.

Cinc famílies professionals concentren el 70% de l’alumnat de cicles formatius: sanitat (22,6%), serveis socioculturals i a la comunitat (15,6%), administració i gestió (13,1%), informàtica i comunicació (12,3%) i electricitat i electrònica (7,3%) encapçalen el rànquing.

Els centres de titularitat pública aglutinen la majoria de l’alumnat matriculat a CFGM (59%) i CFGS (62%).

Respecte al perfil de l’alumnat d’FP, la composició per sexe de l’alumnat mostra un predomini de dones en els CFGM (52,1%) i d’homes en els CFGS (48,7%). Aquesta distribució, relativament equilibrada, amaga una forta asimetria de gènere entre famílies professionals molt feminitzades (imatge personal, sanitat, serveis socioculturals) i famílies professionals molt masculinitzades (instal•lació i manteniment, energia i aigua, fabricació mecànica, transport i manteniment de vehicles ).

Cal assenyalar que els requisits d’accés als estudis d’FP inicial condicionen el perfil d’edat dels alumnes matriculats. En el cas dels CFGM, la major part dels estudiants se situen en les franges d’edat de 16 i 17 anys (35,4%) i de 18 a 20 anys (38,6%). En el cas dels CFGS, quasi un 46% té entre 18 i 20 anys i un 36,4% entre 21 i 25 anys. Cal destacar la presència (cada vegada més important) d’alumnat amb edats més avançades.

Respecte als programes de formació i inserció (PFI), que estan pensats per a joves de 16 a 21 anys que han abandonat l’educació secundària obligatòria sense obtenir el títol, durant el curs 2017-2018 es van impartir a L’Hospitalet vuit especialitats formatives en cinc centres d’estudis: un correspon a programes de transició al treball (PTT) amb quatre especialitats formatives; dos a programes d’iniciació professional (PIP), amb dues especialitats formatives, i dos a programes de formació i aprenentatge professional (FIAP), amb dues especialitats formatives. Cal dir que la demanda i l’oferta dels PFI ha variat els darrers anys i s’observa una disminució en l’alumnat matriculat.

Aquestes dades es recullen en l’informe de l’FP a L’Hospitalet que s’ha presentat avui durant la inauguració de la 5a Setmana de l’FP a L’Hospitalet a la Sala d’Actes de Gornal Activa i on també s’ha impartit la conferència “Els robots ja són aquí! Nous escenaris per a l’FP”.

La Setmana es completarà amb  xerrades, trobades, seminaris i portes obertes als centres per tal d’oferir una àmplia visió sobre la formació professional per a les persones que es plantegin matricular-se en alguna de les diferents especialitats.

Actualment els joves que estudien FP a L’Hospitalet són un total de 3.876. Els alumnes de cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) són 1.575 i els joves del cicle formatiu de grau superior (CFGS) són 2.301.

Entre les accions per dinamitzar l’FP a la ciutat, el Consell Educatiu de L’Hospitalet va aprovar en el Ple de novembre de 2017 la creació del Grup de Treball de Formació Professional, que actualment està analitzant la situació actual de l’FP a la ciutat i que en uns mesos informarà de les conclusions.

També fa unes setmanes, l’Ajuntament de L’Hospitalet —representat pel tinent d’alcaldia d’Educació, Jaume Graells— signà la declaració del Fòrum de Ciutats amb Consell  de Formació Professional a la ciutat de Mataró.

Últimes notícies

Veure imatge de  La Guàrdia Urbana posa en marxa una campanya de control dels animals de companyia (nova finestra)
Veure imatge de  Tast i Vins, Spiral Bar i Braseria Cal Paco, guanyadors de la 5a edició de la ruta gastronòmica A la tardor, platillos!  (nova finestra)
Veure imatge de  El Museu de L’Hospitalet incorpora cinc fotografies d’Esteve Lucerón   (nova finestra)
Veure imatge de  L’AMB presenta els nous autobusos híbrids, la nova línia metrobús M14 i les millores de la Línia l16 (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400