Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

08/06/2018
Control de plagues

L’Hospitalet posa en marxa actuacions contra la xinxa Halymorpha halys

Tot i que no és nociu per a les persones, l’insecte causa molèsties perquè a l’hivern busca refugi als habitatges i desprèn una olor desagradable
Veure imatge de  L’Hospitalet posa en marxa actuacions contra la xinxa Halymorpha halys (nova finestra)
L’Ajuntament de L’Hospitalet i el Departament d’Agricultura de la Generalitat han iniciat un seguit d’actuacions conjuntes a la ciutat per combatre la xinxa Halymorpha halys, un insecte d’origen asiàtic que a Catalunya es va començar a detectar l’any 2016 a Girona i que s’ha estès a altres punts del territori. En català se l’anomena bernat marró marbrejat i, popularment, xinxa pudent, per la mala olor que desprèn.

Es tracta d’una plaga invasora que s’ha estès per diversos països d’Europa i d’Amèrica. Tot i que no és nociva per a les persones, causa molèsties perquè a l’hivern busca refugi a l’interior de les cases, els exemplars es concentren en gran volum a les parets i finestres, i provoquen males olors.

A L’Hospitalet, la presència de la xinxa Halymorpha halys es va detectar l’any passat en alguns barris de la ciutat. Atesa la dificultat de combatre aquesta plaga per la inexistència de tractaments eficaços, l’Ajuntament va sol•licitar la col•laboració i l’assessorament del Departament d’Agricultura de la Generalitat.

Així, el passat mes d’abril es va fer una primera jornada tècnica a la ciutat amb l’objectiu d’informar sobre el comportament d’aquests insectes i dels mitjans per mantenir-los sota control. Ara, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) realitzarà un assaig a L’Hospitalet per esbrinar quina combinació d’atraients i trampes funciona millor per combatre aquesta plaga a la ciutat.

L’assaig comparatiu de trampes s’inicia avui, divendres, a les zones on s’ha detectat la presència de l’Halymorpha halys, als barris de Santa Eulàlia (avinguda del Carrilet) i la Florida-les Planes. Es col•locaran dos grups de trampes a cada zona, identificades amb una etiqueta de l’IRTA i el logotip del Departament d’Agricultura de la Generalitat, que estaran geolocalitzades i seran revisades setmanalment.

A més, el servei municipal de Parcs i Jardins instal•larà trampes en altres espais on s’ha detectat aquest insecte per tal de comprovar la seva efectivitat sobre el control de la plaga. Els atraients utilitzats no tenen cap efecte nociu per a les persones i són els que es fan servir a Itàlia i els Estats Units, tant a les ciutats com a les zones rurals, països que fa més temps que combaten la xinxa Halymorpha halys.


Últimes notícies

Veure imatge de  La remodelació del Poliesportiu Fum d’Estampa s’iniciarà al setembre (nova finestra)
Veure imatge de  El Teatre Joventut i l’Auditori Barradas aixequen el teló (nova finestra)
Veure imatge de  Obert el termini d’inscripció per a les Cases d’oficis de L’Hospitalet (nova finestra)
Veure imatge de  Actuacions contra l’incivisme i l’ús indegut de l’espai públic a la zona de l’avinguda de Severo Ochoa (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400