Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

15/03/2017
Joventut

Més d’un miler de joves ha participat en l’elaboració del Pla local de joventut

A final d’any es posarà en marxa Ca n’Arús. Espai Jove, un nou equipament per al jovent
Veure imatge de  Més d’un miler de joves ha participat en l’elaboració del Pla local de joventut (nova finestra)
L’Ajuntament de L’Hospitalet posa en marxa el Pla local de joventut, que defineix les línies estratègiques que seguirà en les actuacions que estiguin dirigides al jovent de la ciutat fins al 2019. El Pla s’adreça als prop de 70.000 habitants que tenen de 12 a 35 anys, més del 26% de la població, segons dades corresponents a l’any 2015.

L’alcaldessa, Núria Marín, va presentar ahir el Pla local de joventut a l’Espai Jove La Claqueta, acompanyada pel tinent d’alcaldia d’Esports i Joventut, Cristian Alcázar. Marín va explicar que l’objectiu del Pla és “dur a terme actuacions que garanteixin la igualtat d’oportunitats” i que l’Ajuntament “desplega actuacions transversals per al jovent, no només a través de la Unitat de Joventut, sinó també en educació, habitatge i sanitat, entre altres temes”. L’alcaldessa va exposar que d’aquí a poc entrarà en servei un nou equipament per al jovent al Centre: “la nostra idea és anar incorporant espais per a joves a tots els barris, igual que els casals de jubilats, que hi hagi equipaments per al jovent a Bellvitge, a la Florida..., a tota la ciutat”.

El Pla local de joventut ha estat fruit d’un procés de participació que ha comptat amb més d’un miler de joves de la ciutat, en el qual s’ha fet una anàlisi prèvia de la realitat juvenil i de les polítiques de joventut. Aquest procés ha consistit, principalment, en l’elaboració d’una enquesta presencial i virtual i en la realització de sessions de treball amb agents i amb joves.

L’enquesta es va fer entre 873 joves de 12 a 35 anys, xifra que constitueix l’1,2 % del conjunt de persones joves de la ciutat (66.376, l’any 2014), amb una participació global de prop d’un miler de persones. D’altra banda, es van fer 10 sessions de debat, 6 de les quals van ser protagonitzades per joves de perfils diversos, i les 4 restants per persones i organitzacions que treballen amb persones joves. Mitjançant aquestes dues vies s’ha comptat amb la participació de més d’un miler de joves de la ciutat.

D’altra banda, per elaborar la diagnosi del Pla, també s’ha comptat amb el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, a través de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

El pla es basa en els principis de qualitat, proximitat, coresponsabilitat i transversalitat, integració i inclusió, innovació, democràcia i visibilitat.


Objectiu estratègic: donar suport als processos de transició a la vida adulta i fomentar el paper actiu del jovent a la societat

El Pla local de joventut es marca dos objectius estratègics: dignificar la vida del jovent donant suport als processos d’emancipació i de transició a la vida adulta i millorar-ne la integració i la participació en el seu entorn fomentant el seu paper actiu i corresponsable.

Pel que fa al suport a la seva transició a la vida adulta, la Unitat de Joventut es planteja consolidar l’Oficina Jove com a centre de referència per al jovent a través de la gestió del Programa municipal d’emancipació juvenil; potenciar les polítiques comunitàries i d’intervenció directa adequades a les necessitats del col•lectiu; potenciar l’autonomia, a través de serveis d’orientació i d’assessorament especialitzats, i proporcionar recursos per a la transició escola-treball, que facilitin la construcció dels itineraris formatius i professionals.

Respecte a la millora de la integració i la participació del jovent en el seu entorn, l’objectiu és impulsar projectes d’oci i cultura i promoure la participació activa del col•lectiu per afavorir-ne la vinculació a la ciutat i potenciar-ne la corresponsabilitat en els processos de transformació social.

Per desenvolupar el Pla, es compta amb una xarxa de professionals que treballen en l’àmbit de joventut, caracteritzats per la seva cohesió, la seva proximitat, el treball directe, etc. Un altre element important és el desenvolupament del treball transversal a partir del desplegament de diversos programes, que potencia la feina coordinada entre els diversos agents (serveis de l’Ajuntament, així com altres entitats) que treballen vers la població jove al territori.

El Pla local de joventut incorpora eines de seguiment, millora i avaluació contínua de la seva aplicació.

Un nou equipament per al jovent

A final d’any entrarà en funcionament Ca n’Arús. Espai Jove, que s’ubicarà a l’avinguda del Carrilet, al Centre. Aquest nou equipament s’ha creat a partir de la proposta que un grup d’estudiants va plantejar fa un parell d’anys a l’alcaldessa, Núria Marín, durant una reunió anual de consellers i conselleres dels centres d’educació secundària de la ciutat.

Aquest equipament s’afegirà a La Claqueta. Espai Jove, a l’antic Cine Romero, en el qual, amb l’acompanyament de professionals, es desenvolupen actuacions autogestionades pels mateixos joves.


D’altra banda, l’Oficina Jove, a la Casa dels Cargols, continua com a referent dels col•lectius de joves i dels professionals de les polítiques de joventut de la ciutat. 

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha estat pioner en el tractament integral de les polítiques de joventut

La Unitat de Joventut ha esdevingut un referent pel que fa a les actuacions adreçades al jovent.

Entre les diferents activitats programades que es desenvolupen destaquen el projecte EntreJovesLH; l’Oficina del Voluntariat; assessories personals i especialitzades en mobilitat internacional i voluntariat europeu, creixement personal, temes laborals i orientació acadèmica, i programacions com ara Estiu Jove o el Festivals d’art de carrer Per Amor a l’Hart.

La publicació del Pla inclou un pròleg del catedràtic de Gestió Pública  de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Carles Ramió.

Últimes notícies

Veure imatge de  Dia Mundial de les Persones Refugiades (nova finestra)
Veure imatge de  L’H compta amb la primera pista coberta per fer volar drons (nova finestra)
Veure imatge de  S'ha celebrat el II Fòrum dels Blocs Florida (nova finestra)
Veure imatge de  L’Ajuntament activa una bústia de veu al servei 010LH per donar resposta a les trucades en espera (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400