Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

20/09/2018
Cultura

L’Hospitalet exporta a Europa el model de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts  

La ciutat lidera la xarxa europea de transferència de coneixements ONSTAGE “Escoles de música per al canvi social”
 
Veure imatge de  L’Hospitalet exporta a Europa el model de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts   (nova finestra)
L’Hospitalet vol exportar el model de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA) a altres ciutats europees, en el marc de la xarxa europea de transferència de coneixements ONSTAGE “Escoles de música per al canvi social”. Una xarxa que lidera la nostra ciutat i que està formada per sis municipis més: Aarhus (Dinamarca), Adelfia (Itàlia), Grigny (França), Valongo (Portugal), Katowice (Polònia) i Brno (República Txeca).

Fins al 21 de setembre, la ciutat acollirà una trobada internacional en el marc de la xarxa europea ONSTAGE “Escoles de música per al canvi social”, que forma part del programa europeu URBACT i que comptarà amb la participació de representants de les diferents ciutats que integren la xarxa. L'alcaldessa, Núria Marín, els hi va donar ahir la benvinguda a la seva visita a la ciutat.

Totes set ciutats comparteixen l’objectiu d’entendre la música com una eina per fomentar la inclusió social, tot seguint l’exemple i l’experiència de la ciutat de L’Hospitalet i del disseny de la seva escola municipal de música.

L’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts va començar a funcionar l’any 2005, com a aposta per un nou model d’oferta educativa que combina l’activitat extraescolar amb la intervenció en escoles de primària per fer arribar la pràctica artística a tots els sectors socials.

Des de la seva posada en marxa, més de 50.000 persones han participat en les activitats de l’escola i uns  4.500 infants i joves prenen part cada any de les activitats de l’escola.

Des de la seva posada en marxa, l’EMMCA va voler “repensar” el model clàssic d’escola-conservatori i es va obrir a tota la població, com una eina educativa i de cohesió social. Actualment, més d’un miler d’alumnes segueixen cursos de música, teatre i dansa a la seu central de l’EMMCA, al barri de Gornal. Paral•lelament, l’escola imparteix classes de manera descentralitzada i dintre de l’horari lectiu en dotze escoles i instituts d’atenció preferent. En aquest programa hi participen també més d’un miler d’alumnes.

Des que va començar a funcionar aquest projecte, les escoles participants obtenen un èxit acadèmic deu punts superior a la resta d’escoles de la ciutat amb característiques similars i dos punts per sobre de la mitjana catalana. Segons diversos estudis, l'educació musical a les escoles augmenta l’autonomia i la responsabilitat dels alumnes, cohesiona el grup i ajuda a millorar-ne les habilitats bàsiques, especialment en matemàtiques.

L’EMMCA va rebre el passat mes d’octubre a Tallinn (Estònia) el segell europeu URBACT Good Practice en la categoria d’inclusió social, per ser el resultat d’una política municipal adreçada a la creació d’espais reals de cohesió social per mitjà de les arts. Una bona pràctica que pivota al voltant del desenvolupament de competències en infants vulnerables i la seva integració, un cop acabada l’educació primària, en els conjunts instrumentals de l’EMMCA.


Programa de la trobada

El programa de la visita es va iniciar ahir amb una recepció a les delegacions europees que es va fer al pati de l’EMMCA  i a la qual també van assistir alumnes de l’escola, famílies i entitats i institucions que conformen el grup de participació URBACT de L’Hospitalet.

Els dies 20 i 21 de setembre tindran lloc diferents reunions de treball i demostracions de la feina que fan els alumnes de les escoles Lola Anglada, Màrius Torres, Ernest Lluch, Santiago Ramón i Cajal i Pau Vila, amb les quals l’EMMCA manté projectes Tàndem. Els visitants podran, a més, participar el dijous, dia 20, en la festa d’inici de curs de l’EMMCA, que es farà a la Casa de la Música-Salamandra, i que comptarà amb l’actuació de grups de pop-rock de l’escola.

El Comitè de Seguiment del programa europeu URBACT ha previst la creació d’un total de vint-i-cinc xarxes de transferència entre ciutats, formades per setanta-cinc municipis de vint països europeus. L’objectiu d’aquestes xarxes és transferir i implementar el coneixement adquirit per les bones pràctiques a altres ciutats europees i millorar-ne el funcionament.

Tot just ara ha finalitzat la primera fase, amb una duració de sis mesos, que ha servit per desenvolupar els futurs eixos de treball fins a 2020 i l’ampliació de la xarxa a nous municipis.

Últimes notícies

Veure imatge de  Tres estudis independents de la Games Camp L’H, a Gornal Activa, seleccionats per a Games Camp PlayStation Talents 2019 (nova finestra)
Veure imatge de  123 persones desocupades participen en un programa d’experiència laboral a l’Ajuntament   (nova finestra)
Veure imatge de  Es presenta la nova Xarxa per la Convivència L’H (nova finestra)
Veure imatge de  La nova exposició d’Eduard Arranz-Bravo recrea l’època daurada de Cadaqués (nova finestra)
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400