Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Constituït el Consell de Nois i Noies 2021-2022 (nova finestra)
14/12/2021

Constituït el Consell de Nois i Noies 2021-2022

El Consell està integrat per 55 alumnes de primària i 47 de secundària

El 26 d'octubre de 2021 es va constituir el Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet per al curs 2021-2022, en un acte presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, el tinent d'alcaldia de l'Àrea d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, i la regidora delegada d’Educació, Iman Aisa. A l’acte hi han assistit també les direccions dels centres, el professorat i familiars dels nois i de les noies. El Consell ha recuperat aquest curs la presencialitat de les reunions després que la pandèmia obligués el curs passat a fer-les de manera telemàtica.

El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet, que s’ha constituït aquest matí al Centre Cultural Bellvitge, continuarà donant veu als infants i adolescents de la ciutat i propiciarà la seva intervenció a partir del desenvolupament de projectes concrets, tot creant xarxa amb els serveis i equipaments municipals, així com altres entitats i iniciatives ciutadanes. El Consell està integrat per 102  estudiants: 55 de primària i  47 de secundària.

Com cada any, l’alcaldessa ha fet diferents encàrrecs que els consellers i les conselleres de primària i de secundària hauran de treballar durant el curs, en un exercici de participació projectiva que els permet materialitzar els resultats de la seva feina en la millora de la ciutat. Núria Marín ha exposat que “L’Hospitalet és una gran ciutat que fem entre tots, adults, jovent i infants i amb el Consell de Nois i Noies contribuïm a que la vostra veu sigui escoltada”.


En els més de 20 anys que fa que funciona, el Consell ha anat adaptant el seu funcionament a la realitat dinàmica i canviant de la ciutat. En aquests moments, els projectes que es plantegen cada curs estan lligats als objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En aquest sentint, l’alcaldessa els ha convidat a col·laborar en lluita contra el canvi climàtic i a abordar la situació d’emergència climàtica.


Els encàrrecs que l’alcaldessa ha fet als consellers i a les conselleres de primària per a aquest curs són els següents:

1. Dinamització de la Bústia del Consell de Nois i Noies. Els consellers i conselleres traslladen les propostes i qüestions que plantegen els seus companys i companyes a les regidories de districte. Posteriorment comparteixen amb la resta d’estudiants el diàleg amb els representants municipals. Aquest projecte forma part de l’activitat ordinària del Consell.
2. Col·laboració amb l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat. Coneixeran i estudiaran els refugis climàtics de la ciutat per tal de col·laborar en la proposta i disseny de nous espais. També impulsaran i dissenyaran una campanya comunicativa per donar a conèixer els refugis climàtics entre la població.

Pel que fa a l’alumnat de secundària, l’encàrrec se centra en les propostes d’actuació

1. Grup d’espai públic. Col·laboraran en la mesura dels índexs de contaminació a la ciutat i establiran relació amb la Taula pel Canvi Climàtic de la ciutat.
2. Grup d’educomunicació. Coneixeran la funció i las tasques dels agents cívics en l’ordenació dels usos de l’espai públic i la promoció del civisme a la ciutat. Col·laboraran amb ells i ajudaran a la difusió i promoció d’actituds cíviques a través d’una campanya audiovisual.
3. Grup d’oci i temps lliure. Estudiaran i analitzaran el que fan els adolescents en el seu temps lliure, fent propostes d’oci alternatiu i espais de cogestió i autoorganització jove a la ciutat a través del programa de ràdio mensual: Veus de L’Hospitalet.

El Consell de Nois i Noies és un projecte participatiu, que té com a objectiu formar ciutadans i ciutadanes crítics i compromesos. El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies. La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part. En el marc d’aquesta dinàmica, avui s’han lliurat els carnets acreditatius als consellers i conselleres que aquest curs s’incorporen a l’experiència.

Aquest projecte s’emmarca dins de la Carta de ciutats educadores, en què la ciutat és entesa com a agent i espai educador que es transforma i millora a través de l’educació, i es beneficia de la seva capacitat d’escoltar l’opinió i el punt de vista dels nois i de les noies.

D’altra banda, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet forma part del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya. A més, col·labora en projectes de recerca sobre participació infantil i juvenil amb el Grup de Recerca en Educació Intercultural (GREDI), del Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400