Aquesta setmana a L’Hospitalet se celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb el lema “Un ambient millor per a les nostres ciutats”. Els actes programats tenen com a objectiu sensibilitzar la ciutadania per tal d’avançar cap a un model de mobilitat més respectuós amb el medi ambient.
Les activitats van començar diumenge passat amb un passeig en bicicleta pel barri de Bellvitge, que ha servit per conscienciar el veïnat de la necessitat d’aturar el canvi climàtic.
El pròxim dimarts, 22 de setembre, es farà el Biciesmorza, que consisteix a oferir esmorzar als ciclistes que passin pel carril bici de la rambla de la Marina. El mateix dia, a les 18 hores es farà al Centre Cultural Tecla Sala la Jornada sobre la Bicicleta amb la intervenció de diferents ponents. Divendres, 25 de setembre, a les 18.30 hores, se celebrarà la Cursa dels Transports, amb l’objectiu de demostrar que aquest és el mitjà més eficaç. Diumenge, 27 de setembre, es farà la pedalada per municipis del Baix Llobregat que començarà a les 10 hores al parc de la Marquesa, a Collblanc. També, entre d’altres propostes, del 21 al 24 de setembre es podrà visitar l’exposició de la Fundació Terra”Espai Bici Interactiu” situada a la rambla de la Marina, entre el carrer de Provença i l’avinguda del Carrilet.
Durant la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura es distribuirà un fullet en el qual s’informa dels actes i es convida la ciutadania a reflexionar sobre els hàbits en matèria de mobilitat i a buscar alternatives als desplaçaments en el vehicle privat.
Aquesta primavera, L’Hospitalet ha signat el Pacte d’Alcaldes, avalat pel Comitè de les Regions d’Europa, per combatre el canvi climàtic. Aquest pacte
suposa el compromís que L’Hospitalet ha de reduir les emissions de CO2 en un 20% abans de l’any 2020. Per això, pròximament s’obrirà l’Oficina Municipal del Canvi Climàtic que coordinarà el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), previst en el Pacte d’Alcaldes.
D’altra banda, una de les línies estratègiques de l’Agenda 21 Local és precisament millorar la mobilitat. Ara que fa sis anys que es va aprovar el Pla d’Acció Ambiental, un dels aspectes que més s’ha treballat i que més bons resultats té és la millora de la connectivitat dels barris i de la mobilitat en general.
La reestructuració de la xarxa viària de la ciutat, l’augment del transport públic, la transformació de l’avinguda de la Granvia, el soterrament de les línies de ferrocarril, la construcció d’aparcaments municipals, l’increment constant dels carrils bici i la futura implantació del Bicing són actuacions que fan que L’Hospitalet sigui una ciutat més sostenible, millor comunicada i amb una mobilitat interna i externa més eficient.
Respecte a la utilització dels mitjans de transport públic, durant l’any 2008 hi ha hagut un lleuger augment de gairebé un 1% més. En aquest sentit, l’augment més significatiu, pel que fa al 2007, és l’augment de 377.477 passatgers dels Ferrocarrils de la Generalitat, de 322.331 passatgers més del bus o de 187.013 passatgers del Metro.
Ajuntament de L'Hospitalet