Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
21/07/2021 12:30:00
Educació 

El regidor David Quirós visita l’aula d’acollida, una activitat que  afavoreix la inclusió social de joves i infants nouvinguts

L’Ajuntament posa en marxa, amb el suport econòmic del Pla de millora d’oportunitats educatives del Departament d’Educació de la Generalitat, quatre programes d’activitats gratuïtes per a infants i joves per promoure la igualtat d’oportunitats en el marc de l’Estiu Enriquit

El regidor d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, ha visitat avui l’aula d’acollida en l’Institut Jaume Botey, activitat que es desenvolupa en el marc dels plans d’entorn i del Pla de millora d'oportunitats educatives (PMOE) del Departament d’Educació de la Generalitat.

L’aula d’acollida, que es realitza amb l’entitat Cultura Tretze, ofereix un espai d’acollida, per als infants i els joves, de 10 a 16 anys, que acaben d’arribar d’altres països i s’han incorporat recentment a l’escola o que ho faran al setembre. D’aquesta manera es promou la inclusió social i la igualtat d'oportunitats a través d'un suport socioeducatiu adaptat a les necessitats individuals.

El primer objectiu és que coneguin la llengua catalana d’una manera lúdica, intercalant amb sessions teòriques, i que puguin conèixer com és el sistema educatiu, la cultura i la societat que els acull. També es treballa el seu arrelament a la ciutat, per tal que coneguin la seva realitat i els seus serveis, drets i deures i que gaudeixin del lleure amb altres infants i joves que es troben en la seva mateixa situació.

D’aquesta manera se’ls ofereix un espai on tenen un referent proper a la seva realitat, que els assessora i ajuda a desenvolupar el coneixement de l’idioma, a fomentar la seva autoestima i autonomia i a acompanyar-los en el seu primer contacte amb la cultura d’acollida.

Aquesta iniciativa dona continuïtat a activitats dutes a terme altres estius, des de l’any 2006, però que en aquesta ocasió, amb el suport del PMOE, pot atendre més grups. Es realitza fins al 30 de juliol, de dilluns a divendres, a l’Institut Jaume Botey.

Altres accions que s’estan duent a terme en el marc de l’Estiu Enriquit són activitats a l’aire lliure, prevenció en salut mental i suport a infants i joves amb diversitat funcional.

El PMOE es desenvolupa en el marc de les mesures adoptades pel Departament d'Educació per pal·liar els efectes de la Covid-19. La finalitat d’aquest pla és lluitar contra les desigualtats educatives d’origen socioeconòmic, centrant l’atenció en els centres educatius amb més complexitat educativa i en la participació dels ens locals. El pla situa el principi d’autonomia dels centres i la dimensió comunitària de l’educació com a estratègia clau per reforçar l'equitat del sistema educatiu.

Aquest curs, el PMOE ha fet una dotació extraordinària de recursos als centres educatius i als ajuntaments amb mesures per impulsar i promoure el treball en xarxa, la coordinació i el lideratge de l’Administració local a través dels plans educatius d'entorn. En total, al curs 2020-2021 ha destinat a L’Hospitalet  650.000 euros per als tallers de reforç educatiu, les activitats d'estiu i el suport al pla d'absentisme escolar de la ciutat.

Les activitats d’estiu les desenvolupen entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit de la infància i l’adolescència, amb les quals s’han establert convenis de col·laboració. Totes es fan seguint les mesures de prevenció establertes en cada moment pel Procicat.


 

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400