Aquest matí s’ha constituït el Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet per al curs 2022-2023, en un acte que ha comptat amb el regidor d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, la regidora delegada d’Educació, Iman Aisa, i la regidora del Districte VI, Maite Revilla. A l’acte hi han assistit també les direccions dels centres, el professorat i familiars dels nois i de les noies.
Aquest curs, bona part de la feina dels nois i noies se centrarà en els refugis climàtics i l’ús de l’espai públic des d’una perspectiva de gènere, dues línies de treball en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En els més de 20 anys que fa que funciona, el Consell ha anat adaptant el seu funcionament a la realitat dinàmica i canviant de la ciutat.
El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet, que s’ha constituït avui al Saló de Plens, continuarà donant veu als infants i adolescents de la ciutat i propiciarà la seva intervenció a partir del desenvolupament de projectes concrets, tot creant xarxa amb els serveis i equipaments municipals, així com altres entitats i iniciatives ciutadanes. El Consell està integrat per 97 estudiants de primària i 75 de secundària.
Com cada any, els nois i noies han rebut diferents encàrrecs que hauran de treballar durant el curs, en un exercici de participació projectiva que els permet materialitzar els resultats de la seva feina en la millora de la ciutat.
Els encàrrecs que per als consellers i conselleres de primària per a aquest curs són els següents:
1. Donar a conèixer les illes verdes de L’Hospitalet als casals de la gent gran de la ciutat. En col·laboració amb l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, els nois i noies hauran de dissenyar un logotip de refugi climàtic i un cartell de difusió d’aquests espais i hauran d’identificar nous espais que puguin actuar com a tals. La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables davant l’escalfament global i és per això que els estudiants hauran de fer difusió als casals.
2. Quin espai públic és el que més m’agrada del meu barri? En col·laboració amb l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, faran una consulta entre la població i faran un informe. Amb els resultats que obtinguin podran ajudar a planificar accions de millora.
3. Dinamització de la Bústia del Consell de Nois i Noies. Els consellers i conselleres traslladen les propostes i qüestions que plantegen els seus companys i companyes a les regidories de districte. Posteriorment comparteixen amb la resta d’estudiants el diàleg amb els representants municipals. Aquest projecte forma part de l’activitat ordinària del Consell.
Pel que fa a l’alumnat de secundària, aquest any l’encàrrec se centra a abordar l’ús de l’espai públic des d’una perspectiva de gènere. Cadascun dels tres grups de secundària faran una aproximació a aquesta qüestió.
1. Grup d’oci i temps lliure. A través de tres programes de ràdio, i amb el suport del Centre Municipal de Creació Multimèdia Torre Barrina, donaran veu als nois i noies de la ciutat sobre la incidència de l’espai urbà en els rols de gènere i la percepció i l’experiència en funció d’aquests rols.
2. Grup d’urbanisme, espai públic i sostenibilitat. Promouran la participació dels consellers i conselleres en la implementació de solucions concretes. Treballaran amb l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat.
3. Grup d’educomunicació-desmuntatòpics. Amb la col·laboració de l’Associació El Parlante, faran un curtmetratge que contribueixi a la construcció d’un pensament crític per part dels nois i noies respecte de la incidència de l’espai públic en la reproducció dels estereotips de gènere.
A més, el Gabinet de Comunicació enregistrarà un petit espai mensual al programa Aula LH sobre temes d’actualitat educativa de la ciutat i explicant l’activitat del Consell de Nois i Noies.
El Consell de Nois i Noies és un projecte participatiu, que té com a objectiu formar ciutadans i ciutadanes crítics i compromesos. El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies. La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part, aproximadament la meitat dels integrants. En el marc d’aquesta dinàmica, avui s’han lliurat els carnets acreditatius als consellers i conselleres que aquest curs s’incorporen a l’experiència.
Aquest projecte s’emmarca dins de la Carta de ciutats educadores, en què la ciutat és entesa com a agent i espai educador que es transforma i millora a través de l’educació, i es beneficia de la seva capacitat d’escoltar l’opinió i el punt de vista dels nois i de les noies.
D’altra banda, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet forma part del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya. A més, col·labora en projectes de recerca sobre participació infantil i juvenil amb el Grup de Recerca en Educació Intercultural (GREDI), del Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona.
Ajuntament de L'Hospitalet