L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha reclamat avui públicament “la presència dels governs locals a la sala de màquines de la reactivació social i econòmica de la UE. La descentralització i la subsidiarietat, pilars del sistema polític espanyol i europeu, justifiquen la participació activa de les ciutats”.
Marín reivindica la participació dels ens locals per planificar la destinació d’1,8 bilions d’euros que la Unió Europea ha destinat a reactivar la societat i l’economia europea, per pal·liar els efectes de la pandèmia, a través del Pla de recuperació 2021-2027 i de la iniciativa Next Generation EU.
En aquest sentit, Marín exposa que la Generalitat no va convocar els ens locals en la primera reunió de comitè assessor de Next Generation EU, per identificar els millors projectes que puguin optar a Catalunya als fons europeus. També assenyala que a la conferència de presidents organitzada pel Govern espanyol, amb presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, hi va ser la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, “però no es van fer referències explícites a la participació dels governs locals en la gestió de les ajudes, tant en la fase de negociació i definició com en la d’execució. Som els municipis els que duem a terme les inversions i accions més properes per al benestar dels nostres ciutadans”.
L’alcaldessa destaca que “serem les ciutats l’escenari principal d’aquesta reactivació. Les grans metròpolis europees ja han reclamat que a almenys el 10 % dels fons de recuperació es dirigeixi a l’àmbit local”.
Núria Marín recorda que des de l’inici de la pandèmia, “els governs locals hem estat en la primera línia, prestant una atenció especial als sectors més vulnerables, protegint els treballadors essencials, donant suport a les xarxes de solidaritat i adaptant amb urgència mitjans i recursos nostres per garantir la continuïtat dels serveis públics bàsics”.
“Els governs locals hem demostrat de llarg, malgrat les nostres històriques limitacions financeres, que tenim capacitat de gestió i projectes madurs perquè la reactivació i la transformació arribin a tots i a cadascun dels nostres municipis”.
Núria Marín manté que, tal com assenyala un recent informe del Comitè de les Regions, “un 83 % de les ciutats i regions d’Europa preveuen reduccions dràstiques dels ingressos fiscals mentre augmenten les despeses per la crisi sanitària”, la qual cosa “crearà un desequilibri econòmic important en els comptes dels governs locals i regionals el 2021”.
A banda d’això, l’alcaldessa de L’Hospitalet destaca que, a diferència de la crisi de 2008, en aquesta ocasió, la Unió Europea “ha reaccionat amb agilitat creant mecanismes i instruments d’urgència per resoldre l’enorme repte sanitari, social i econòmic ocasionat per la pandèmia”. “Els europeistes podem estar satisfets i orgullosos perquè aquesta vegada Europa ha estat a l’altura, tot i algunes veus populistes crítiques en alguns estats”.
Ajuntament de L'Hospitalet