Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet posa macos els seus edificis (nova finestra)
14/11/2022 14:10:00
Rehabilitació energètica i millora dels habitatges

L’Hospitalet posa macos els seus edificis

L’Ajuntament ha obert avui una oficina d’informació i assessorament a Bellvitge, per donar solució, entre altres rehabilitacions estructurals, al problema d’accessibilitat dels ascensors

A L’Hospitalet hi ha més de 10.000 edificis residencials construïts abans de 1981. I la majoria tenen una certa obsolescència física per antiguitat i per manca de conservació. Es tracta d’uns edificis que es van construir sense cap obligació d’implementar mesures d’eficiència energètica i que ara, més de quaranta anys després, presenten problemàtiques diverses com aïllaments pobres, ventilacions deficients o manca d’ascensors. Per pal·liar aquestes contingències, l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Consorci Metropolità de l’Habitatge han obert una convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges, que es finança amb els fons Next Generation de la Unió Europea mitjançant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i es durà a terme entre el 2022 i el 2026.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és garantir un nivell òptim de rehabilitació que millori les condicions de confort de les persones residents, augmentar l’estalvi energètic a les factures de la llum i el gas i disminuir les emissions contaminants. La convocatòria comprèn els habitatges construïts en qualsevol any, però volem posar èmfasi en els edificis construïts abans del 1981 perquè són els que es van fer sense l’obligació de comptar amb mesures d’eficiència energètica”, explica la regidora de Sostenibilitat, Habitatge i Joventut, Laura García Manota.

L’Ajuntament de L’Hospitalet dona avui el tret de sortida a aquesta convocatòria que vol posar maca la ciutat amb l’obertura de l’Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis, situada a la primera planta de la Regidoria del Districte VI, a la plaça de la Cultura, 1. Aquesta oficina permetrà informar i assessorar els veïns i les veïnes del barri de Bellvitge sobre les subvencions destinades a millorar l’eficiència energètica i, si escau, l’accessibilitat dels seus immobles. “Estem davant d’una oportunitat única per solucionar l’històric problema d’accessibilitat dels ascensors de Bellvitge, que s’aturen en un replà intermedi entre planta i planta, obligant els residents a pujar i baixar esglaons per accedir als seus domicilis”, apunta la regidora Laura García Manota.

La proposta de l’Ajuntament de L’Hospitalet i del Consorci Metropolità de l’Habitatge permetrà que en seixanta edificis del barri de Bellvitge es pugui accedir a l’habitatge des de l’ascensor sense haver d’utilitzar les escales.

La proposta d’actuació per solucionar la deficiència energètica afegeix una capa d’aïllament a la façana, a més de mitgeres, cobertes, canvi de finestres i pintura exterior, que permet reduir el consum de calefacció més d’un 60%.

Pel que fa a l’accessibilitat, es modifica l’actual cos de l’ascensor i es reconstrueix part de l’escala per arribar a peu pla als habitatges fent-los 100% accessibles. A l’entrada a la comunitat, l’ascensor estarà a peu de carrer.


Ajuts econòmics

Pel que fa als ajuts econòmics, les subvencions del programa d’ajudes a la rehabilitació de barris dependran de l’estalvi energètic que s’obtingui una vegada executades les obres de rehabilitació de l’edifici. Si l’estalvi se situa entre un 30% i un 45%, el percentatge de subvenció que s’atorgarà serà del 40%; si oscil·la entre el 45% i el 60%, l’import subvencionat ascendeix fins al 65%, i si supera el 60%, el percentatge màxim de subvenció que s’atorgarà serà del 80%, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge. A la vegada, el projecte preveu que els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran accedir a ajuts de fins al 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.

Els propietaris que vulguin sumar-se a aquest programa de rehabilitació també comptaran amb diversos avantatges fiscals. Aquest ajut no repercuteix en l’IRPF i es pot desgravar fins al 60% de la part no subvencionada durant quatre anys.

La nova Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis estarà oberta a la Regidoria del Districte VI els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 hores, i els dimarts i dijous, de 16.30 a 19 hores. El telèfon de l’oficina és el 667 992 623 i el correu electrònic de contacte és oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.

Durant els propers mesos s’habilitaran dos nous punts d’informació al Centre Cultural la Bòbila, per abordar la situació al barri de Pubilla Cases, i a l’edifici municipal del carrer del Migdia, per a la resta de la ciutat i, en especial, per tractar patologies estructurals com la dels Blocs Ciutat Comtal. Fins a l’obertura d’aquests dos punts d’informació, els interessats poden escriure als correus oficinarehabilitacionpubilla@l-h.cat i oficinarehabilitaciociutat@l-h.cat.


Un projecte per a Pubilla Cases

Precisament, a Pubilla Cases, el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH), conjuntament amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, ha posat en marxa un pla per fomentar la rehabilitació de més de 3.000 habitatges i locals del barri. Aquesta actuació s’inscriu dins el programa “Estimada casa, querido barrio”, que actua des de la rehabilitació per millorar la cohesió social així com incrementar la qualitat de vida i l’efectivitat del dret a gaudir d’un habitatge digne.

El Consorci Metropolità de l’Habitatge i l’Ajuntament han signat un conveni de col·laboració pel qual es declara una bona part del barri de Pubilla Cases com a àrea de conservació i rehabilitació, facultant a l’administració a actuar directament, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i el confort del parc edificat, millorar l’accessibilitat dels edificis i garantir la seva correcta conservació.

Entre els mecanismes de suport que preveu proporcionar el CMH hi ha el financer, que ha de permetre la realització de les actuacions de conservació i rehabilitació facilitant als propietaris afectats l’obtenció de subvencions, i préstecs amb amplis terminis per a la seva devolució, de manera que es puguin efectuar les actuacions amb independència del seu nivell de renda disponible.

Els ajuts es dirigiran principalment a les llars i comunitats de propietaris, amb les quals ja s’han fet les primeres reunions, per tal d'augmentar el confort i reduir la factura energètica, si bé també estaran disponibles per a altres organitzacions.

Amb aquest pla les comunitats de veïns poden rehabilitar:

  • Reparació de desperfectes derivats del deteriorament produït pel pas del temps o per l’ús natural de l’edifici a les façanes, teulades, estructura o instal·lacions de l’edifici.
  • Millora de l’aïllament dels habitatges per incrementar-ne el confort i l’estalvi en calefacció i aire condicionat. També es poden canviar finestres. Per tenir dret a les subvencions europees, és obligatori fer aquest tipus d’obra.
  • Instal·lació d’ascensors.
  • Retirada de fibrociment.

És imprescindible millorar l’aïllament dels edificis per tenir subvenció. L’aïllament permet estalviar consum d’energia. Si s’aïlla més, s’estalvia més energia i s’aconsegueix més percentatge de subvenció. Si amb l’aïllament s’assoleix estalviar més d’un 30% del consum d’energia de l’edifici, es guanya una subvenció del 40% del cost de l’obra, amb un topall de 8.100 euros per habitatge. Si s’aconsegueix estalviar més d’un 45% del consum d’energia de l’edifici, es guanya una subvenció del 65% del cost de l’obra, amb un topall de 14.500 euros per habitatge.

Les quotes a pagar per cada família aniran amb relació als seus ingressos i es farà un pla personalitzat. El finançament a través del Banc Europeu d’Inversions (BEI) permetrà quotes assumibles de manera fraccionada i a llarg termini, fins a quinze anys, sense interessos. El pagament d’aquestes quotes no començarà fins que les obres estiguin finalitzades.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400