Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Ple municipal acorda abandonar la xarxa social X (nova finestra)
26/02/2025 9:30:00
Ple municipal

El Ple municipal acorda abandonar la xarxa social X

L’Ajuntament tancarà els 25 canals municipals actuals i hi mantindrà un sol compte, @LHAjuntament, destinat només a informació d’emergències, alertes meteorològiques i afectacions de la mobilitat. La mesura serà efectiva a partir del 15 de març

El Ple municipal ha aprovat la moció presentada pel PSC i LHECP-C per al tancament dels perfils de l’Ajuntament a la xarxa X (antiga Twitter) i obrir el debat perquè les xarxes socials tornin a ser un espai respectuós amb la democràcia, on es garanteixin les llibertats i els drets fonamentals i on es rebutgin els missatges discriminatoris que fomentin l’odi i la violència. En el posicionament, s’ha abstingut ERC-EUiA i han votat en contra PP i VOX.

El text destaca “la importància de la llibertat d’expressió com un dret fonamental per al bon funcionament de la democràcia. Així i tot, la llibertat d’expressió  i els debats s’han de poder fer en entorns on regni el respecte, la neutralitat i el compromís amb la veritat”.

Tot i reconèixer la importància de les xarxes socials “com a eina de debat, d’intercanvi d’idees i per informar-se”, la moció també recull que aquestes “afavoreixen la proliferació de la desinformació i de les fake news”. Així, recull que segons diversos estudis, “la xarxa social X s’ha convertit en un instrument de propaganda al servei de projectes reaccionaris, sexistes, racistes, homòfobs, negacionistes del canvi climàtic i antidemocràtics. Els algoritmes d’aquesta plataforma reforcen els continguts d’odi, deixant poc espai per al debat i l’intercanvi respectuós d’idees”.

A partir del 15 de març, l’Ajuntament de L’Hospitalet tancarà els 25 comptes que actualment té operatius a la xarxa social X. Només hi mantindrà un únic compte municipal, @LHAjuntament, que es destinarà a la distribució d’informació d’emergències, alertes meteorològiques i afectacions de la mobilitat.

L’alcalde, David Quirós, va decidir el passat 27 de gener tancar el seu compte personal a la xarxa social X, a causa de la manca de mesures efectives per evitar la manipulació, la propagació de discursos d’odi i la difusió de missatges tòxics i va manifestar la seva voluntat d’obrir un debat que inclogués totes les forces polítiques del consistori per determinar si els perfils institucionals de l’Ajuntament a la xarxa social X havien de continuar.

D’altra banda, el Ple ha donat suport a dos convenis de col·laboració. El primer, amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), que estableix un marc de cooperació i desenvolupament estratègic en relació amb la comunicació i divulgació del coneixement científic que persegueix fomentar la participació de la ciutadania en accions científiques, canviar la visió que té la societat de la ciència i de les persones que fan ciència, estimular la formació de la ciutadania i fomentar les vocacions científiques i el pensament crític.

El segon, per prorrogar per quatre anys més (fins al 2028), el conveni existent amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a l’aplicació del sistema metropolità de tarifació social a les persones de 60 a 64 anys empadronades al municipi. En aquest període, l’Ajuntament abonarà a l’AMB la quantitat de 664.118 euros en concepte de compensació econòmica.

Escoles bressol i obres a l’Institut Escola Pere Lliscart

En l’apartat de participació ciutadana, han pres la paraula els representants de les 5 escoles bressol concertades que estan en procés d’integració en el sistema públic, que han exposat la problemàtica de la manca de places públiques d’escola bressol a la ciutat, fet que preocupa les famílies.

La tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón, ha manifestat que precisament per donar resposta a la demanda creixent d’escolarització a l’etapa 0-3 anys a la ciutat, l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per incorporar a la Xarxa d’Escoles Bressol Municipal les cinc escoles bressol que compten amb subvenció municipal. “No és una qüestió de voluntat política, sinó d’aspectes jurídics i de tramitació administrativa que estan alentint el procés”, ha explicat l’edil. 

També hi ha intervingut un representant de l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Institut Escola Pere Lliscart, que ha parlat de les problemàtiques que viu la comunitat educativa amb relació al manteniment, la reparació i el condicionament dels espais del centre educatiu.

Cristina Santón ha ressenyat que les obres d’ampliació de l’Institut Escola Pere Lliscart permetran complir amb una demanda històrica de la comunitat educativa. “Fer una nova escola, és una bona notícia. Treure alumnes de barracons, és una bona notícia. Ambdues administracions —Ajuntament i Departament d’Educació— estem treballant plegades”, ha dit la regidora. En aquest sentit, ha informat que ja està en marxa una comissió de seguiment en la que participa la comunitat educativa, l’Ajuntament i el Departament d’Educació per explorar quines mesures organitzatives i de gestió cal dur a terme per minimitzar les afectacions a les aules.

Finalment, hi ha hagut una tercera petició de paraula a càrrec de Marisa Pozo, presidenta de l’Associació de Comerciants de Pubilla Cases, que ha traslladat al Ple les necessitats i problemàtiques dels comerços del barri i de la ciutat en matèria de seguretat.

Suport a les reivindicacions de les dones el #8M

Els grups municipals del PSC, ERC-EUiA i LHECP-C amb l’adhesió del PP han donat suport al manifest Més drets, menys privilegis. Juntes, empoderem el present!, que les entitats i associacions de dones de la ciutat han elaborat amb motiu del Dia Internacional de la Dona. VOX ha votat en contra.

El manifest recull que encara se senten frases com que “el feminisme ha anat massa lluny” o que “els homes estan discriminats”, perquè “hi ha qui, acostumat al privilegi, sent la igualtat com a opressió”. Davant aquestes afirmacions, el text diu que el feminisme és “una eina de canvi que no discrimina, ni pren drets, sinó que defensa uns drets que han estat negats a les dones durant molt de temps per l’únic motiu de ser dones. Uns drets reconquerits, gràcies a la lluita de les que ens van precedir, de les que estem avui i de les que vindran”.

Finalment, el text reconeix que, si bé hem avançat molt, encara queden drets elementals per conquerir o consolidar com ara el dret a decidir lliurement sobre la sexualitat, el dret a no ser revictimitzades pel sistema judicial quan es denuncia una agressió  sexual, el dret a no ser assetjades a la feina, el dret a un sou acord al currículum i no al gènere i el dret que la seva imatge no sigui manipulada  amb fins pornogràfics o sexualitzants, entre d’altres.

Mocions individuals

En l’apartat de mocions individuals, el Ple ha donat suport a les iniciatives presentades per ERC-EUiA següents: la primera, aprovada parcialment, per fomentar el reciclatge a la ciutat; la segona, per modificar l’ordenança de mobilitat amb l’objectiu de garantir una mobilitat activa i sostenible i augmentar el control sobre els vehicles de mobilitat personal, en especial els patinets elèctrics, i la tercera, per a la recuperació d’un ple anual monogràfic sobre l’estat de la ciutat.

A proposta del PP, s’han aprovat cinc mocions. La primera, per augmentar el llindar d’ingressos per accedir a les ajudes per a despeses generals de l’habitatge habitual i que la quantitat a rebre passi dels 150 euros actuals a 200 euros. La segona, per unanimitat, per instar l’Àrea Metropolitana de Barcelona a elaborar un pla especial de seguretat al metro; la tercera, també per unanimitat, per modificar i adaptar l’ordenança de mobilitat a l’increment de la circulació dels vehicles de mobilitat personal, fent més controls de patinets i endurint les sancions per infraccions; la quarta, per instal·lar un sistema d’ombres en la zona de jocs infantils de la plaça de Federico García Lorca, així com remodelar la part superior de la plaça i fer-la accessible, i la cinquena, per a la creació d’una taula de seguiment amb les escoles bressol i les famílies afectades del procés de municipalització.

Finalment, el Ple ha donat llum verda a dues iniciatives de LHECP-C, ambdues de forma parcial: la primera, per a impulsar els estudis històrics i arqueològics sobre el conjunt de la Torre Gran, i la segona, per a la dignificació de l’espai al voltant del Complex Esportiu Municipal L’Hospitalet Nord.

El Ple municipal ha aprovat de forma parcial una moció d’urgència a instància d’ERC-EUiA que insta el Govern municipal a donar explicacions sobre les darreres sentencies judicials al voltant del Consell Esportiu de L’Hospitalet.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400