Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de First (Literary) Dates per fomentar la lectura entre l’alumnat (nova finestra)
31/03/2023
Biblioteques

First (Literary) Dates per fomentar la lectura entre l’alumnat

Estudiants de diversos centres de Catalunya s’han trobat a la Biblioteca Central Tecla Sala per comentar llibres

La Biblioteca Central Tecla Sala va ser ahir l’escenari d’una nova edició del projecte First (Literary) Dates. Aquesta és una iniciativa que pretén fomentar la lectura entre l’alumnat inspirant-se en un popular programa de televisió de cites a cegues. Una cinquantena d’alumnes de l’Institut Mercè Rodoreda de L’Hospitalet han participat en aquesta experiència.

Des de les 16.30 hores i durant dues hores, al voltant de 180 alumnes de 10 centres de diferents municipis —Barcelona, les Franqueses del Vallès, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Terrassa— es van trobar per comentar les lectures que han fet durant el curs.

La trobada es fa cada any al voltant del 2 d'abril, Dia Mundial de la Literatura Infantil i Juvenil, després de dos trimestres de feina. El projecte s’inicia amb l’elaboració, per part dels docents, d’una llista molt àmplia i diversa de lectures que s’agrupen en “menús literaris”, per mantenir el símil amb el restaurant escenari del programa de televisió de cites a cegues. Així, es pot trobar un menú asiàtic, un menú vegetarià o una proposta d’alta cuina, i fins a 28 menús, tot jugant amb diferents propostes literàries. En aquesta selecció, també s’hi afegeixen suggeriments dels alumnes.

Cada menú consta de dotze a quinze llibres i, com a mínim, els alumnes han de llegir-ne un. A partir d’aquestes lectures es duen a terme una sèrie d’activitats que culminen en una trobada intercentres preparada pels estudiants més grans (1r de batxillerat o 4t d’ESO), els quals ambienten l’espai i dinamitzen les taules de conversa. Durant la trobada, es va servir un berenar preparat pels estudiants del PFI d’Auxiliar d’Hostaleria de la Fundació El Llindar de L’Hospitalet.

Enguany, com a novetat, s’ha dut a terme un concurs de cartells i de creació de booktrailers, dels quals s’han alçat guanyadores tres alumnes de l’Institut Mercè Rodoreda de L’Hospitalet. La guanyadora del concurs del cartell és Lutan,  pseudònim de Melissa María Zoicas, també guanyadora del premi al millor booktrailer juntament amb Abril Mejías Hernández i Jana Sainz de Diego.

El projecte First (Literary) Dates va néixer el curs 2016-2017 per fomentar el gust per la lectura entre els alumnes, impulsat per la professora Rosalía Delgado. Durant la pandèmia, no es van poder celebrar trobades presencials, però es va adaptar a un format virtual.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400