Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Comencen les obres als primers edificis que s’han acollit al pla de rehabilitació de l’Ajuntament i el Consorci Metropolità de l’Habitatge (nova finestra)
20/02/2024 11:45:00
Eficiència energètica

Comencen les obres als primers edificis que s’han acollit al pla de rehabilitació de l’Ajuntament i el Consorci Metropolità de l’Habitatge

L’objectiu del programa és millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat i disminuir les emissions de diòxid de carboni d’uns edificis que van ser construïts, majoritàriament, abans de l’any 1981

Ja han començat les obres als tres primers edificis de la ciutat que s’han acollit a la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges oberta per l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Consorci Metropolità de l’Habitatge amb finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea mitjançant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquestes comunitats estan situades a les avingudes d’Europa i d’Isabel la Catòlica i al carrer del Progrés. Paral·lelament, també hi ha 15 finques més de la ciutat que ja disposen del Llibre de l’Edifici, que dona tota la informació tècnica relativa a l’edifici i que és un pas previ per poder sol·licitar les subvencions i iniciar les obres.

L’objectiu del programa és millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat i disminuir les emissions de diòxid de carboni d’uns edificis que van ser construïts, majoritàriament, abans de l’any 1981. En aquest sentit, l’Ajuntament de L’Hospitalet va obrir l’Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis, situada a la primera planta de la Regidoria del Districte VI, a la plaça de la Cultura, 1. Aquesta oficina ha atès més de 400 consultes en els darrers mesos. Posteriorment, s’ha obert un altre punt d’informació al carrer del Migdia, 5-7, 4a planta, on mitjançant cita prèvia també es facilita informació d’aquestes subvencions.

La proposta d’actuació per aconseguir un estalvi en l’eficiència energètica dels edificis passa, principalment, per afegir una capa d’aïllament a la façana, a més de mitgeres i cobertes, fer canvi de finestres i pintar l’exterior, la qual cosa permet reduir la factura del consum d’energia derivada de l’ús de la calefacció i de l’aire condicionat.

Si s’aconsegueix aquest estalvi energètic es poden incorporar altres actuacions, com pot ser la millora de l’accessibilitat.

Així, des de l’Oficina també s’informa els veïns de la proposta que, per exemple, permet accedir, als edificis situats al barri de Bellvitge, a l’habitatge des de l’ascensor sense haver d’utilitzar les escales. Pel que fa a l’accessibilitat, es modifica l’actual cos de l’ascensor en aquests edificis i es reconstrueix part de l’escala per arribar a peu pla als habitatges i fer-los 100 % accessibles. A l’entrada a la comunitat, l’ascensor estarà a peu de carrer.

Ajuts econòmics
Pel que fa als ajuts econòmics, les subvencions del programa d’ajudes a la rehabilitació de barris depenen de l’estalvi energètic que s’obtingui una vegada executades les obres de rehabilitació de l’edifici. Si l’estalvi se situa entre un 30 % i un 45 %, el percentatge de subvenció que s’atorgarà serà del 40 %; si oscil·la entre el 45 % i el 60 %, l’import subvencionat ascendeix fins al 65 %, i si supera el 60 %, el percentatge màxim de subvenció que s’atorgarà serà del 80 %, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge.

A la vegada, el projecte preveu que els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica puguin accedir a ajuts de fins al 100 % de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.

Els propietaris que vulguin sumar-se a aquest programa de rehabilitació també compten amb diversos avantatges fiscals. Aquest ajut no repercuteix en l’IRPF i es pot desgravar fins al 60 % de la part no subvencionada durant quatre anys.

La nova Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis està oberta a la Regidoria del Districte VI els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 hores, i els dimarts i dijous, de 16.30 a 19 hores. El telèfon de l’oficina és el 667 992 623 i el correu electrònic de contacte és oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.

L’altre punt d’informació està ubicat al carrer del Migdia, 5-7, 4a planta. El telèfon de contacte és el 93 403 65 91, i el correu és oficinarehabilitaciociutat@l-h.cat. Cal demanar cita prèvia si es vol fer una visita presencial.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400