Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet reclama al Departament d’Educació una millor planificació de l’FP (nova finestra)
14/09/2022

L’Hospitalet reclama al Departament d’Educació una millor planificació de l’FP

 A la ciutat s’ofereixen aquest curs 76 titulacions de diferents nivells de formació professional

L’alcaldessa, Núria Marín, el regidor d’Educació, David Quirós, la regidora adjunta d’Educació, Iman Aisa, i el regidor del Districte I, José Antonio Alcaide, han visitat aquesta tarda l’Institut Mercè Rodoreda, per compartir amb la comunitat educativa l’inici del nou curs pel que fa la Formació Professional. Durant la visita, ha dialogat amb professorat i alumnat sobre com afronten aquests primers dies.

El regidor d’Educació ha lamentat que durant la visita ha pogut comprovar que “hi ha aules mig buides, amb alumnes que van a un ritme més lent esperant que s’incorporin els nous alumnes a partir del dia 21 de setembre”, que es la data en la qual del Departament d’Educació publicarà l’assignació de places als estudiants que s’han quedat en llistes d’espera.

Quirós ha reclamat al Departament millor planificació que eviti aquestes situacions i que doni resposta a la demanda del mercat laboral. “La Formació Professional ha de ser una aposta per la inserció laboral i la continuïtat de l’alumnat. Ha de definir les noves titulacions que s’adaptin a la demanda laboral de cada territori. A L’Hospitalet tenim dos eixos estratègics en desenvolupament: el clúster biomèdic i el Districte Cultural. El Departament ha d’apostar a la ciutat per titulacions lligades a la salut i a les arts i l’audiovisual”.

El regidor ha destacat l’aposta i el compromís de l’Ajuntament amb l’FP, amb iniciatives destinades a millorar l’orientació als centres d’ensenyament de la ciutat i a connectar els centres d’FP de la ciutat amb les empreses de la ciutat per ampliar la modalitat dual.

Per aquest curs, s’han ofert a la ciutat 76 titulacions de formació professional de 17 famílies professionals, de les quals 67 corresponen a FP inicial (10 PFI, 17 titulacions de grau mitjà i 35 de grau superior, 2 de grau bàsic, 2 d’itineraris específics (IFE) i 1 curs d’especialització), i 2 a ensenyaments esportius de grau mitjà i 7 a ensenyaments artístics (2 de grau mitjà i 5 de superior).

L’Hospitalet compta amb 14 centres d’FP (7 públics, 6 concertats i 1 privat). A més hi ha 2 centres especialitzats: un d’ensenyaments artístics i un altre d’ensenyaments esportius.

Pel que fa al nombre d’alumnes, les dades de les quals es disposa actualment són provisionals, ja que el Departament d’Educació publica avui la llista de places vacants a tot Catalunya i fins al 21 de setembre no se sabrà l’assignació a l’alumnat que encara està pendent d’una plaça per poder començar el curs. Al curs passat hi havia a la ciutat 4.371 alumnes matriculats d’FP.

Com a dades provisionals, doncs, en total, aquest curs hi haurà 1.280 estudiants de grau superior (925 en centres públics i 355 en centres privats) i 1.085 de grau mitjà (794 en centres públics i 291 en centres privats). Al grau bàsic s’han matriculat 40 alumnes.

Com a novetat, aquest curs s’ha incorporat a l’Institut Provençana un curs d’especialització en la família professional d’instal·lació i manteniment de modelatge de la informació en la construcció (BIM). Aquests estudis capaciten per desenvolupar i modelar la informació gràfica i no gràfica de projectes d'arquitectura, enginyeria i construcció sota la metodologia BIM.

D’altra banda, dos centres privats, el Centre d’Estudis Miquel Servet i el Centre d’Estudis Joan XXIII, han incorporat cadascun un grup de grau superior d’higiene bucodental, dins la família de sanitat.

A més, tres cicles han augmentat un grup: el grau mitjà de gestió administrativa i el grau superior de comerç i màrqueting, a l’Institut Provençana, i el grau superior d’integració social, a l’Institut Vilumara.

Des del curs 2021-2022, l’Ajuntament acull alumnes d’FP dual, que desenvolupa amb un conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació. Aquest curs, l’Ajuntament acollirà 19 alumnes. El projecte facilitarà a aquests joves una primera experiència laboral dins l'Ajuntament com a gran empresa del territori.

Pel que fa els cicles formatius de grau bàsic, a L’Hospitalet hi ha dos centres, l’Institut Llobregat i l’Institut Pedraforca. Aquests cicles, d’una durada de 2 anys, estan adreçats a persones que no han finalitzat l'ESO i que volen seguir els seus estudis cap a la formació professional. L’Institut Llobregat ofereix una titulació de tècnic/ca professional bàsic/ca en fabricació i muntatge i l’Institut Pedraforca, una titulació de perruqueria i estètica.

Els joves de 16 a 21 anys que no han superat l’ESO i que no segueixen estudis tenen l’opció de participar en els programes de formació i inserció (PFI), que ofereixen la possibilitat de reincorporar-se al sistema educatiu. A L’Hospitalet hi ha 7 centres que ofereixen 10 especialitats, com ara auxiliar de pastisseria, auxiliar de reparació i manteniment de vehicles lleugers i auxiliar d’hoteleria. En aquest àmbit, el regidor d’Educació ha exposat que l’oferta hauria de ser més àmplia.

També s’ofereixen itineraris formatius específics (IFE), adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada i que no es troben en disposició de seguir la formació professional ordinària. Els itineraris tenen una durada de quatre anys. A L’Hospitalet es poden cursar dues especialitats que són: auxiliar en manteniment d’instal·lacions esportives, a l’Institut Apel·les Mestres, i auxiliar en vendes i atenció al públic, a l’Institut Llobregat.

L’Ajuntament aposta per l’FP com a instrument imprescindible de progrés i desenvolupament, que facilita la continuïtat dels itineraris formatius i millora l’índex d’ocupabilitat de les persones. És per això que, en el marc del Consell Educatiu, des de l’abril del 2019 la ciutat disposa del Grup Permanent de l’FP, que fa un seguiment constant del desenvolupament d’aquesta formació a la ciutat. A més, l’FP està a l’agenda del Pacte de ciutat, del Pacte per a l’ocupació i del Pacte per l’educació.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400