Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Fòrum d’experiències de Petits talents científics (nova finestra)
24/05/2022

Fòrum d’experiències de Petits talents científics

L’Ajuntament du a terme aquest programa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics

Grups d’estudiants de primària posen avui en comú, en un acte que al Centre Cultural Tecla Sala, les experiències que duen a terme a les aules fruit del programa Petits talents científics, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que per segon curs consecutiu l’Ajuntament desenvolupa en vuit escoles de la ciutat.

L’objectiu del programa és fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències entre l’alumnat d'educació infantil i primària. En aquesta segona edició participen les escoles de la ciutat: la Marina, Ernest Lluch, Pompeu Fabra, Pau Vila, Màrius Torres, Joan Maragall i Lola Anglada i l’Institut Escola Pere Lliscart.

Al llarg de tot el matí, l’alumnat exposa els treballs que han realitzat dins d’aquest programa centrats en el tema Investiguem la matèria, en qüestions com ara els estats de l’aigua, com es podria generar una explosió amb aliments que tenim a casa, l’oxidació de les pomes i l’estat de la matèria. La jornada s’estructura en tres blocs pels quals passaran més de 200 alumnes al llarg del matí.

Petits talents científics proporciona als centres educatius recursos i orientacions pedagògics que ajuden els mestres a implantar metodologies més participatives i creatives a l'aula. Aquests recursos permeten la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l'alumnat.

El programa té especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científics quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent amb els continguts curriculars de primària. Consta de 20 hores de formació reconegudes pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i es fa en col·laboració amb els Serveis Educatius de L'Hospitalet, a través del Centre de Recursos Pedagògics (CRP). Es desenvolupa en sessions que alternen els formats telemàtic i presencial sota el tema “Investiguem la matèria”.

Finalitzada la formació, els mestres han de traslladar els coneixements adquirits a l’aula. Posteriorment, s’organitza una trobada, el Fòrum d’experiències, que es fa avui, en el qual els centres educatius que hi han participat exposen els seus treballs d’investigació en l’aula.

Petits talents s’insereix en l’aposta que la ciutat fa per la divulgació científica a través del Pla estratègic de comunicació científica de L’Hospitalet, que va arrencar el novembre de 2020. Es tracta d’un pla transversal que té com a objectiu fomentar la cultura científica entre la ciutadania, promoure un diàleg bidireccional entre comunitat científica i societat i donar a conèixer entre la població la tasca que desenvolupen els centres de recerca biomèdica de prestigi internacional amb seu a L’Hospitalet.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400