Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors rep el Premi Innovació de la Societat Catalana de la Conflictologia (nova finestra)
21/01/2022 14:05:00
Civisme i Convivència

La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors rep el Premi Innovació de la Societat Catalana de la Conflictologia

L’objectiu d’aquesta iniciativa de l’Ajuntament de L’Hospitalet, pionera a Espanya, és potenciar la mediació entre els mateixos veïns com a eina per superar conflictes de convivència La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors Comunitaris està formada per 11 ciutadans que han rebut formació i estan col·laborant amb el departament municipal de Convivència

La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors Comunitaris de L’Hospitalet ha rebut el Premi Innovació de la Societat Catalana de la Conflictologia, en la seva primera edició. El premi s’ha lliurat virtualment, a causa de la Covid, en el decurs d’una jornada organitzada per aquesta entitat amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, juntament amb la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya.

La iniciativa premiada és una prova pilot pionera a Espanya, posada en marxa per l’Ajuntament de L’Hospitalet, per formar ciutadans en tasques de conciliació comunitària i potenciar així la mediació com a eina per superar conflictes de convivència. L’objectiu és crear una Xarxa de Conciliadores i Conciliadors Comunitaris que col·labori des dels barris en les accions preventives i d’intervenció impulsades pel departament municipal de Convivència.

La Xarxa busca incrementar l’impacte comunitari de les actuacions municipals en aquesta matèria i, alhora, responsabilitzar els actors veïnals en la gestió de la convivència perquè puguin incidir en el seu entorn aportant una visió pròxima, compartint estratègies i detectant conflictes.

El projecte s’ha encetat amb una formació d’un any en Gestió de conflictes públics i mediació comunitària, impartida per la Universitat de Girona, a la qual han assistit persones d’entitats ciutadanes que participen en actuacions de conciliació comunitària.

En l’acte de graduació, que es va fer el passat mes de novembre, les nou persones que han obtingut el postgrau —i dues que han rebut un certificat— van presentar els seus projectes i van rebre el títol de la Universitat de Girona.

Una vegada constituïda la Xarxa després de l’any de formació, els membres es comprometen a aportar els seus coneixements i habilitats de forma voluntària a la millora de la convivència a la ciutat. Això es concreta en accions de cada participant en les seves entitats i espais d’incidència, i en col·laboracions amb les actuacions que es duen a terme des de l’Ajuntament en l’àmbit de la convivència i el civisme.

El projecte preveu anar repetint cicles de formació perquè cada any es puguin anar incorporant noves persones a la Xarxa de Conciliadores i Conciliadors. La prova pilot ha de servir per avaluar la modalitat de col·laboració més efectiva entre els actors formats i els serveis municipals que treballen en aquest camp.

El departament de Convivència desenvolupa des de fa 15 anys actuacions relacionades amb la gestió i resolució dels conflictes veïnals, per mitjà d’accions de prevenció i processos de mediació als àmbits de les comunitats de veïns, l’espai públic, els centres educatius i els establiments, entre d’altres.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400