Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Berdache reflexionarà sobre la identitat de gènere a L’Hospitalet (nova finestra)
20/07/2023 10:15:00
Cultura

Berdache reflexionarà sobre la identitat de gènere a L’Hospitalet

Del 25 al 28 de juliol, al Centre d’Art Tecla Sala i a El Pumarejo

L’Hospitalet acollirà la quarta edició de Berdache [Gender Art Festival], que tindrà lloc del 25 al 28 de juliol. El festival reflexiona sobre la identitat de gènere a través de les arts visuals i escèniques. Enguany, el Centre d’Art Tecla Sala i El Pumarejo seran els escenaris principals de la programació.

Durant quatre dies, Berdache es convertirà en un espai de trobada per a artistes locals, nacionals i internacionals, i oferirà una programació diversa que convidarà a la reflexió i a l’exploració de noves perspectives. Amb el seu enfocament en les realitats “no normatives”, el festival dona visibilitat a artistes referents en la recerca i desenvolupament d’obres vinculades al gènere.

El festival, que compta amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet i del Districte Cultural de la ciutat, enguany oferirà onze propostes en diverses disciplines visuals i escèniques com les de Muxx Project, Manel de Aguas, Chica Acosta, Eyibra & Oldo Erréve, Tiyumii o Nnux.

En aquesta edició, el festival vertebra la seva programació a partir de la proposta de Muxx Project, un col·lectiu d’artistes que explora el gènere no binari a través del prisma de les muxes, una identitat de tercer gènere dels indígenes zapoteques de l’Istme d’Oaxaca (Mèxic). I ho faran amb representacions sobrenaturals i virtuals mitjançant avatars 3D hologràfics (28 de juliol).

Al voltant d’aquest col·lectiu giren la resta de propostes del festival amb una temàtica que vol parlar d’identitat de gènere a través de la realitat muxe, de postcolonialisme i de diversitat.

Pel que fa a les propostes performatives, l’artista cíborg Manel de Aguas presenta Passatge transespècie: explorant fora dels límits humans, un poema musical que explora l’enteniment de la identitat fora del constructe humà al llarg d’un viatge pels diferents climes del planeta a temps real (26 de juliol). Eyibra & Oldo Erréve Veles/???? (ànimes dels ancestres en lituà i ucraïnès) és una instal·lació multimèdia i una actuació contemporània immersiva que explora la identitat queer a Ucraïna i Lituània des de l’època pagana fins al present. Combina tecnologies de vídeo 3D amb antigues cançons rituals, música electrònica experimental, moviment i techno queer (26 de juliol).

En la vessant musical, trobem propostes com les de Chica Acosta, DJ colombiana caracteritzada per desplegar un rang ampli de sons, des de tambors primigenis i ritmes tropicals desconstruïts, fins al costat més fosc del house (28 de juliol). Per la seva banda, Tiyumii, DJ i artista audiovisual veneçolana,  mostra un repertori amb ritmes llatins com funk brasileiro, dembow i reggaeton fins a trobar-se amb els sons de l’electrònica experimental i música club desconstruïda (28 de juliol).

Completa la proposta musical del festival, Nnux, el projecte de la compositora, productora i teclista mexicana Ana López Reyes. La seva música es basa en el procés digital de samplers de veus, instruments acústics, beats electrònics i sintetitzadors (26 de juliol).

Berdache, a més, compta en la seva programació amb conferències i altres propostes. Els espectacles que tinguin lloc al Centre d’Art Tecla Sala seran de caràcter gratuït, i en alguns casos requeriran inscripció prèvia.

Més informació i inscripcions a la pàgina web https://berdache.es.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400