Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Núria Marín: “Amb la Carta de Drets de la Gent Gran acabarem amb les barreres que l’aïlla i garantirem els seus drets” (nova finestra)
01/06/2022 21:00:00
Diàlegs per a la reconstrucció social

Núria Marín: “Amb la Carta de Drets de la Gent Gran acabarem amb les barreres que l’aïlla i garantirem els seus drets”

Amb actuacions com el projecte Endolla’t i la convocatòria internacional de solucions TIC per a persones dependents el municipi vol millorar la inclusió digital de la gent gran i donar respostes senzilles a problemes complicats   Tot i no tenir competències en matèria educativa, només en aquest any l’Ajuntament formarà gairebé 3.500 nois i noies per facilitar el seu accés al món laboral

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha anunciat que el municipi té preparada la Primera Carta de Drets de la Gent Gran, amb l’objectiu d’”acabar amb les barreres que aïllen la gent gran i garantir els seus drets”. Marín ha fet aquest anunci en el marc de Diàlegs per a la reconstrucció social, una trobada amb expertes de l’àmbit social per reflexionar sobre els desafiaments que té per davant la societat i buscar-hi respostes.

Aquesta nova edició de Diàlegs ha comptat amb la participació de Verónica Fumanal, consultora en estratègia, comunicació i lideratge i col·laboradora de diferents mitjans de comunicació, i Cristina Gutiérrez, educadora emocional i CEO de La Granja Ability Training Center. L’acte, que ha tingut lloc al pati de l'Escola Joaquim Ruyra, ha estat moderat pel periodista Josep Cuní.

En relació amb la Carta de Drets de la Gent Gran, Núria Marín ha explicat que “es tracta d’una primera proposta que parla de 15 drets específics, que obrirem a la participació de la ciutadania i que portarem a aprovació del Ple municipal”. “Hem de retornar-los tot el que ens han donat i aquesta Carta formalitza el nostre compromís amb ells”, ha afegit.

Per l’alcaldessa, la gent gran ha estat el col·lectiu més afectat per la pandèmia. “Són moltes les persones grans que ens han deixat i moltes també les que han patit aïllament i solitud”. A L’Hospitalet, una cinquena part de la població té més de 65 anys. “No podem deixar enrere el 20 % dels nostres veïns i veïnes i més quan necessiten una atenció extra de l’Administració sigui perquè són dependents o bé perquè necessiten polítiques d’envelliment actiu”, ha asseverat.

I com que les persones grans són diverses com ho són les seves necessitats, la carta parla de “drets en l’àmbit de l’atenció social o sanitària, però també del dret a la inclusió digital, a la protecció com a consumidors, a un habitatge i a recursos assistencials, a gaudir d’un espai públic segur i accessible, a una mobilitat adaptada, a una pensió digne o a rebre atenció des de la perspectiva de gènere”, ha avançat l’alcaldessa.

En relació amb la necessitat d’acabar amb la bretxa digital i de posar la tecnologia al servei de les persones, Marín ha posat com a exemples dues actuacions en marxa: el programa Endolla’t, en el marc de L’Hospitalet 6.0, que vol arribar a 1.000 persones grans a través de més de 40 sessions formatives impartides per voluntaris sèniors i professionals, i, en col·laboració amb la Fundació MWCapital, la convocatòria internacional de solucions TIC  per a persones de més de 75 anys que viuen soles i són dependents. “La reconstrucció social postpandèmia passa per donar solucions senzilles i eficients a qui pitjor ho ha passat i la tecnologia és una eina molt valuosa per fer-ho”, ha dit.

En el decurs dels diàlegs, l’alcaldessa també ha anunciat la creació d’un nou canal de WhatsApp —el WhatsApp de la Núria–  perquè qualsevol ciutadà es pugui comunicar amb ella a través del mòbil. “Sé que la gent està cansada d’escoltar els polítics. Volen que els polítics els escoltin a ells. Aquest WhatsApp són les meves orelles. Em podeu fer arribar preguntes, propostes, queixes... tot el que vulgueu. El meu equip m’ajudarà a gestionar tota la informació i que no quedi ningú sense resposta”, ha explicat.

Educació per garantir la igualtat d’oportunitats

L’educació ha estat un altre dels blocs importants tractats. L’alcaldessa ha explicat que "hem escollit el pati de l’Escola Joaquim Ruyra per fer aquest acte per reconèixer el projecte d'una escola que garanteix la igualtat d'oportunitats. Un espai on ningú es queda enrere i on es converteix una realitat social complexa en una oportunitat”. La presència en aquesta escola també té un to reivindicatiu ja que, en paraules de Marín, "forma part de les 6 escoles del Pla d'Urgència que necessiten una reforma integral, tal i com li hem demanat a la Generalitat".  

Tot i no tenir competències en matèria educativa —ha continuat — només en aquest any formarem gairebé 3.500 nois i noies per facilitar el seu accés al món laboral i perquè tinguin més oportunitats”. L’Ajuntament finança íntegrament amb recursos propis el programa d’auxiliars d’anglès, una iniciativa que arriba a 2.800 alumnes, i el programa Millennials, en col·laboració amb el Ministeri d’Indústria, dirigit a 400 joves de 16 a 19 anys per capacitar-los en habilitats digitals. I també hi ha les beques de l’Ajuntament en col·laboració amb Planeta Formación y Universidades, dotades amb 1,6 milions d’euros i 280 places becades per a la formació professional, especialització i màster.

La necessitat de treballar per millorar la convivència a la ciutat ha centrat el tram final dels diàlegs. Així, l’alcaldessa s’ha referit a l’Aliança per la Convivència, un compromís de ciutat per abordar de forma integral els problemes existents  amb accions concretes. 

Amb aquesta nova edició s’ha donat continuïtat al cicle que l’Ajuntament va iniciar tot just fa un any amb els Diàlegs per a la reconstrucció econòmica.

.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400