Alumnes de quatre centres educatius de L’Hospitalet participen al projecte Remix The School (Distributed), organitzat per FAB LAB Barcelona i el Consolat dels Estats Units a Barcelona, que compta amb el suport del servei educatiu de Torre Barrina.
Es tracta d’introduir els conceptes bàsics d’economia circular a través de les matèries STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), i l’aprenentatge actiu i vivencial. D’aquesta manera també es fomenten les vocacions d’infants i joves en aquestes disciplines.
En el projecte participen l’Institut Escola Puig i Gairalt, de Pubilla Cases; l’escola Pare Enric d'Ossó, de Bellvitge, i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), de la Florida, que atén alumnat de dos centres del barri. Són quatre dels 10 centres de l’àrea metropolitana que participen en el projecte.
Remix The School (Distributed) vol crear una plataforma per proporcionar experiències maker, STEAM i d’aprenentatge actiu en els centres educatius. D’aquesta forma, les escoles i els instituts poden aprofitar-la i incorporar-la al seu model pedagògic per donar solucions imaginatives basades en el disseny, la cocreació i les tecnologies digitals als problemes locals. Amb això, es vol crear una comunitat pràctica que comparteixi el coneixement generat i sigui el començament d’un ecosistema sostenible, verd i creatiu en tot Catalunya.
El projecte es centra en les 7R del desenvolupament sostenible: reduir, reutilitzar, reciclar, respectar, reparar, reflexionar i rebuig. La proposta convida l’alumnat a expressar-se artísticament mentre dissenyen biomaterials amb residus d'aliments mitjançant tècniques artesanals i de fabricació digital. L'objectiu final del projecte és consolidar el pont entre escola i centre creatiu. Aquesta relació vol transformar l'escola per fer-la més inclusiva, creadora, col·laborativa i circular.
El projecte va començar el gener, amb una primera fase en la qual la FAB LAB Barcelona va treballar amb els docents per donar-los la formació i les eines que després els permeten desenvolupar les activitats a les aules.
Els tres centres de la ciutat que hi participen es troben en diferents etapes del projecte:
L'Institut Escola Puig i Gairalt ha implementat a l'aula el treball amb biomaterials creats pels propis alumnes, introduint la metodologia maker i recursos STEAM. A 1r d'ESO han treballat l'antiga roma, concretament com vivien els ciutadans a les Domos romanes i han dissenyat i creats mosaics romans. A 2n d'ESO han treballat l'art gòtic i els alumnes s'han expressat dissenyant i creant les seves pròpies vidrieres amb biomaterials.
Ajuntament de L'Hospitalet