Si no pots veure correctament aquest missatge, fes click aquí.
Vet aquí l'Arxiu
agost de 2018

Si cliqueu a l'apartat del web Un cop d’ull al passat podeu accedir als documents publicats amb anterioritat i que fan referència a què passava a l'Ajuntament i a la ciutat antigament.
 
El perill de les mutualitats obreres (1856)
El 20 d’agost de 1856 la Capitania General de Catalunya va publicar aquesta normativa que regulava la creació de mutualitats per part dels obrers. La majoria de punts intentaven limitar el poder d’aquestes associacions; com per exemple establint un número màxim de socis i prohibint que estiguessin formades per obrers de diferents indústries.

Sens dubte, des de les autoritats es temia la influència i la força que podia arribar a tenir l’associacionisme dels treballadors. Ja hi havia hagut les primeres protestes i vagues (com la destrucció de la fàbrica Bonaplata el 1835) i s’havien creat els primers sindicats (el  1840 l’Associació de Teixidors de Barcelona).

En aquella època l’Hospitalet encara era un poble eminentment agrícola, però aviat també hi començaren a aparèixer les primeres indústries.

AMHL 101-U310_1856_07
Els 101 que podien votar (1838)
A l’Arxiu es conserva la llista electoral de tots els habitants de la Província de Barcelona que tenien dret a vot el 1838. El llistat està organitzat segons districtes electorals, i l’Hospitalet pertanyia al districte de Sant Feliu de Llobregat, junt amb altres poblacions com Sant Vicenç dels Horts, Esplugues, Molins de Rei, Cervelló, Vallirana, Sant Just Desvern, el Papiol, Sant Joan Despí i Cornellà.

La població aproximada de l’Hospitalet era de 3000 persones, però només els 101 homes amb rendes més altes podien participar a les eleccions.

AMHL 101- J310-1838_09
Arriba el sufragi universal masculí (1868)
El 18 de desembre de 1868 es van celebrar a Espanya les primeres eleccions amb sufragi universal masculí (les dones s’haurien d’esperar fins a 1933). Van ser unes eleccions municipals convocades arran de la Revolució coneguda com “la Gloriosa”, que havia foragitat la reina Isabel II i estava encapçalada per militars com Topete, Serrano i Prim.

Malgrat la teòrica llibertat d’aquestes eleccions, podem constatar com a l’Hospitalet només van votar 229 individus dels 827 que tenien dret a fer-ho (un 27% de participació). A més, veiem com tots, absolutament tots els 229 electors, van votar pel mateix candidat (el que representava el sector monàrquic democràtic). En els documents s’explica que el partit oposat (el republicà segurament) es va mostrar indiferent al procés electoral i no va acudir a les urnes. La baixa participació també es podria explicar per la manca de costum de participar en processos electorals de gran part de la població.

AMHL 101-J310-1868_09
Informació sobre protecció de dades