Ajuntament de L'Hospitalet. 100x100 L'Hospitalet

arxiu municipal de L'Hospitalet. Recuperació de la memòria histórica

Tríptic de l'entitat El Pont Llibertat - L'Hospitalet AntifranquistaVeure imatge de Tríptic de l’entitat El Pont Llibertat - L’Hospitalet Antifranquista (nova finestra)
Des de l’any 1995 l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet ha impulsat, finançat i participat activament en el projecte de recuperació de la memòria històrica relativa a la lluita antifranquista i la transició democràtica a L’Hospitalet. Aquesta línia de recerca l’hem dut a terme primer, conjuntament amb el Grup L’Hospitalet Antifranquista del Centre d’Estudis de L’Hospitalet; després, amb l’activa participació de l’Arxiu Històric en el Grup d’anàlisi de la lluita contra la dictadura de Franco. En una segona etapa, estem col•laborant directament amb l’entitat Pont de la Llibertat – L’Hospitalet Antifranquista, que s’ha constituït com a entitat independent, en la recuperació de la memòria històrica de lluitadors antifranquistes que son entrevistats en profunditat i enregistrats en vídeo. 

L’objectiu és disposar d’instruments àgils i atractius que ens permetin dinamitzar el debat en els centres d'ensenyament secundari de L’Hospitalet, sota la direcció dels tutors a l’assignatura sobre el civisme. Es tracta, també, d’aprofitar aquesta iniciativa per introduir el debat sobre els valors de llibertat, igualtat, fraternitat, solidaritat... i conceptes com pluralisme, tolerància, democràcia... entre joves de la nostra ciutat i lluitadors antifranquistes que han estat protagonistes d’aquestes lluites i que han prestat els seus testimonis per recuperar la memòria històrica. 

L'Arxiu treballa sobre dos projectes audiovisuals d'aquest període històric: un relatiu als anys 1936-1969 (Guerra Civil, postguerra i franquisme) i l’altre corresponent als anys 1970-1981 (tardofranquisme, transició i recuperació de la democràcia). Tots dos volen ser instruments d’aproximació històrica, reflexió política i recuperació de la memòria individual i col•lectiva de persones que varen lluitar activament per a la recuperació de les llibertats. 

S'ha de  fer aquest exercici de recuperació, del que les corrents historiogràfiques actuals anomenen la història del temps present, la història amb testimonis, i s'ha de fer amb la voluntat de fomentar el respecte entre les persones i les seves opinions i opcions polítiques.

Projecte de Llei del Memorial Democràtic (legislatura 2003-2006)

L'any 2005 el Pont de la Llibertat-L'Hospitalet Antifranquista es va donar a conèixer també a Barcelona (Port Vell) en el marc de la Fira Gran organitzada per la Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya. L'Arxiu Municipal de L'Hospitalet va donar suport a aquesta iniciativa..  
Ajuntament de L'Hospitalet. Plaça de l'Ajuntament, 11. 08901 L'Hospitalet de Llobregat. Tel. 934 029 400