Els cinc punts TIC de suport i acompanyament digital que l’Ajuntament de L’Hospitalet té a disposició de la ciutadania han registrat més de 8.000 atencions relacionades amb gestions digitals i informàtiques de veïns i veïnes de la ciutat durant els primers sis mesos d’aquest any.
Més de la meitat de les atencions realitzades entre gener i juny, 4.655, s’han registrat al punt TIC Ana Díaz Rico dels Blocs Florida, que es troba ja totalment consolidat i on durant tot l’any 2023 es van fer 8.481 gestions. El segueix en nombre de consultes ateses el TIC-Truck de Collblanc, amb 1.392.
A aquesta oferta s’hi van sumar el passat mes de febrer els tres punts MercaTIC als mercats municipals del Centre, de Santa Eulàlia i de Bellvitge. En només cinc mesos, cadascun d’aquests MercaTIC ha acompanyat més de 700 persones: el MercaTIC Bellvitge va atendre 785 persones; el del Centre, 729, i el de Santa Eulàlia, 735, i van sumar més de 2.000 atencions en total. A més de donar suport a la ciutadania, el projecte MercaTIC també vol dinamitzar els mercats municipals i adaptar-los als nous hàbits de consum.
Les consultes més demandades per la ciutadania són l’ajut en gestions digitals i informàtiques, com la preinscripció escolar, amb 1.092 atencions realitzades; seguides d’altres tràmits administratius amb l’Ajuntament, amb 704 atencions; el suport en la configuració de dispositius mòbils i eines de Google, amb 508; l’accés als ajuts al lloguer, 456; les gestions amb La Meva Salut, 332, o la tramitació de l’ingrés mínim vital, amb 225. Cal destacar també l’acompanyament en la licitació de parades dels mercats municipals, amb 12 atencions.
Als punts TIC també s’imparteixen píndoles formatives d’alfabetització digital bàsica, que han arribat a un miler de persones (998) aquest 2024, relacionades amb processos burocràtics com ara l’obtenció de certificats digitals, temes d’habitatge, ajuts socials o cites prèvies, entre altres.
12 joves de la ciutat s’han format als punts TIC, i 8 han estat contractats
Els punts TIC donen un servei gratuït de suport digital a la ciutadania. Tenen un doble objectiu: d’una banda, contribuir a la reducció de la bretxa digital de la ciutadania, i, de l’altra, formar ocupacionalment joves en risc d’exclusió social de L’Hospitalet. Són aquests joves els qui s’encarreguen de dinamitzar els espais i de donar suport a persones amb escasses habilitats digitals. En els darrers mesos, s’ha format un total de 12 joves de la ciutat, 8 dels quals han estat contractats.
El programa neix en el marc del Pla integral les Planes - Blocs Florida i respon a l’estratègia L’Hospitalet 6.0 de digitalització i connectivitat de la ciutat, dins del programa Digitalitza’t, que ofereix l’Ajuntament i que gestiona la Fundació Sargim. El programa és sufragat principalment per l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Pla integral les Planes - Blocs Florida, amb el suport de la Fundació Mobile World Capital i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’AMB i Aigües de Barcelona en el marc del programa Territori Social.
Ajuntament de L'Hospitalet