L’Hospitalet commemora aquest diumenge, 19 de setembre, el 35è aniversari del CAID (Centre d’Atenció i Informació a la Dona), amb un programa d’activitats al carrer a la plaça de Can Colom, seu del CAID, de 10 a 13.30 hores. Tallers, zumba i altres actes centraran la jornada lúdica i festiva a la qual assistirà l’alcaldessa, Núria Marín, a les 11 hores.
El CAID de L’Hospitalet, al llarg d’aquests 35 anys, ha prestat informació, orientació i atenció a més de 15.700 dones i 700 infants.
En els últims deu anys, del 2010 al 2020, s’han desenvolupat més de 1.700 activitats comunitàries, de promoció de la igualtat i prevenció de la violència masclista, en les quals han participat més de 12.500 joves dels centres educatius i més de 52.000 persones de la ciutat.
L’Hospitalet va ser pionera en l’obertura del Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID) l’any 1986. Un equipament de ciutat que ha evolucionat, al llarg dels anys, en la prestació de nous serveis que ofereixen una atenció integral de suport a les dones que pateixen situacions de desigualtats per raó de gènere. El CAID ha fet un bon camí cap a la igualtat amb el suport, la formació i l’ajuda a milers de dones de L’Hospitalet.
El 1986, amb la seva creació, va ser el primer servei de Catalunya que va oferir atenció integral, social i psicològica i assessorament jurídic a les dones de la ciutat en situació de conflicte o dificultat per temes de gènere, discriminació, ruptura de parella, violència de gènere, etc.
El 1991, el CAID s’amplia amb el Programa Municipal per la Dona, incorporant i desenvolupant projectes comunitaris i coeducatius amb perspectiva de gènere i desenvolupa projectes pioners en intervenció en violència de gènere i intervenció amb infància. El centre també va ser pioner en la incorporació de la perspectiva de gènere en els projectes de desenvolupament integral dels barris, Pla integral Collblanc-la Torrassa: Equitat de gènere a Collblanc-la Torrassa, experiències per compartir. Urban Gornal i l’actual Pla integral les Planes i Blocs Florida.
L’any 2005 posa en marxa el primer protocol a Catalunya per a la prevenció i tractament de la violència contra les dones, un pla d’actuació integral a L’Hospitalet amb un circuit d’atenció a dones en situació de violència de gènere amb la participació de tots els serveis de la ciutat implicats.
Cal destacar també el suport a la participació de les dones en la vida social de la ciutat des de l’any 1987, en el qual va néixer la primera associació de dones a L’Hospitalet. Actualment, hi ha 11 entitats de dones que participen en la Taula Sectorial de la Dona.
L’equipament municipal també va ser pioner en la creació d’un centre de documentació especialitzat en gènere.
Ajuntament de L'Hospitalet