Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet participa en el projecte de ciència ciutadana Llegim el riu (nova finestra)
15/10/2021 10:00:00
Divulgació mediambiental

L’Hospitalet participa en el projecte de ciència ciutadana Llegim el riu

Impulsat per la Diputació de Barcelona, cerca afavorir el coneixement de la conca del riu Llobregat i la col·laboració ciutadana en la seva protecció   Hi participen persones voluntàries de la ciutat, la Xarxa de Biblioteques Municipals i personal tècnic de Salut Ambiental i Medi Ambient de l’Ajuntament, amb una sortida de camp el 16 d’octubre

L’Hospitalet participa en el projecte de ciència ciutadana Llegim el riu, impulsat per la Diputació de Barcelona per afavorir el coneixement de l’entorn del riu Llobregat i els seus afluents principals —l’Anoia i el Cardener— i la col·laboració de la ciutadania en la protecció d’aquest espai. Al projecte hi participen 15 localitats de l’àrea d’influència del Llobregat.

El projecte compta amb la col·laboració de persones voluntàries de la ciutat, la Xarxa de Biblioteques Municipals i personal tècnic de Salut Ambiental i Medi Ambient de l’Ajuntament de L’Hospitalet, amb una sortida de camp aquest dissabte, 16 d’octubre, on assistiran dos investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) que lideren la part científica del projecte. En els propers mesos es farà el retorn de la informació obtinguda als participants i se’ls convidarà a fer propostes de millora de l’entorn fluvial.

La nova iniciativa, que complementa el projecte ja existent RiuNet, promou punts d’innovació social creats a les biblioteques per mitjà de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. Concretament, se centra en el coneixement de la qualitat de l’aigua del Llobregat i dels afluents a la seva àrea d’influència, la qual cosa ha de permetre la generació de noves dades, la recerca i la interpretació de la informació.

Per facilitar aquesta tasca s’utilitza l’aplicació RiuApp per a dispositius mòbils, per mitjà de la qual les persones participants aprenen a aplicar un protocol de diagnosi ambiental per determinar la salut del riu a partir de diferents indicadors de qualitat.

La direcció científica del projecte correspon al grup de recerca del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB. Una vegada realitzat l’estudi a partir de la informació recollida, es presentaran els resultats i es faran propostes d’actuació per ser incorporades a les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial de la conca del Llobregat.

Llegim el riu es va encetar el passat mes de juliol amb la formació dels tàndems locals, formats per personal tècnic de medi ambient i biblioteques, encarregats d’organitzar els grups de voluntaris que participaran en la sortides de camp. A L’Hospitalet, a final de setembre es va fer una reunió a la Biblioteca Bellvitge per informar les persones voluntàries inscrites al projecte i preparar la sortida al riu del 16 d’octubre.

En paral·lel, continua activa la Taula d’Emergència Climàtica de L’Hospitalet, els membres de la qual van decidir el curs passat treballar especialment sobre la qualitat ambiental del riu Llobregat i la importància de respectar aquest espai natural i la seva accessibilitat. Així, el mes de juny s’hi va fer una sortida de camp, amb un itinerari participatiu per valorar aspectes de millora del riu i el seu entorn.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400