Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
13/01/2021 10:15:00
Mobilitat

Entra en vigor la nova regulació sobre la circulació de patinets elèctrics 

Amb la modificació dels reglaments generals de circulació i de vehicles, es defineixen com a unipersonals, en queda prohibit l’ús per voreres i zones de vianants i se’n limita la velocitat màxima a 25 km/h

Els vehicles de mobilitat personal han de complir les normes de circulació i, per tant, els seus usuaris no poden utilitzar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues

Durant l’any 2020, la Guàrdia Urbana va imposar 750 denúncies a conductors de patinets elèctrics, amb sancions de 80 a 1.000 euros

Des del passat 2 de gener, ha entrat en vigor una modificació dels reglaments generals de circulació i de vehicles que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). D’aquesta manera, s’unifiquen els criteris que cada municipi aplicava en aquest àmbit.

El reial decret aprovat pel Consell de Ministres el passat mes de novembre defineix els VMP com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar una velocitat de 6 a 25 km/h, definició de la qual queden exclosos els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

Amb aquesta regulació, en queda prohibit l’ús per les voreres i les zones de vianants, només poden ser utilitzats per una persona i han de limitar la velocitat a 25 km/h. A més, els patinets elèctrics han de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, per la qual cosa els seus conductors no poden usar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues. Els VMP tampoc poden circular per vies interurbanes, travessies, túnels urbans, autopistes ni autovies.

En un futur, per poder-ne fer ús, els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal també hauran de disposar del corresponent certificat de circulació, per acreditar el compliment dels requisits tècnics del manual específic que aprovarà la Direcció General de Trànsit.

Controls de la Guàrdia Urbana

L’Hospitalet ja aplicava mesures de control sobre la circulació dels patinets elèctrics per l’espai públic de la ciutat, en aplicació de les instruccions de la Direcció General de Trànsit i com a resposta a les queixes ciutadanes pel mal ús d’aquests vehicles de mobilitat personal.

Així, durant l’any 2020 la Guàrdia Urbana va fer campanyes i controls específics que es van saldar amb un total de 750 denúncies. Les tasques de control, que continuaran aquest any, se centren principalment als llocs de més gran afluència de persones, on l’ús incorrecte dels patinets pot ocasionar accidents i problemes amb els vianants. Només durant el darrer trimestre de 2020, la Unitat de Proximitat de la Guàrdia Urbana va controlar 403 patinets elèctrics, amb 101 denúncies i 176 advertiments.

Del total de 750 sancions imposades l’any passat, la majoria —de 80 a 200 euros— són per no respectar el semàfor vermell, conduir de manera negligent, usar auriculars, circular per zona de vianants o voreres, anar més d’una persona al vehicle, no obeir el senyal de direcció prohibida, no portar llums de nit i circular en ziga-zaga entre vehicles o vianants.

També s’han imposat sancions de 500 euros per conduir de manera temerària o en sentit contrari, i de 1.000 euros per circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa o amb presència de drogues a l’organisme.

 

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400