Aquest passat 19 de setembre el Tinent d’Alcaldia d’Educació, Esports i Joventut, Jaume Graells, va convocar la primera reunió de coordinació amb els representants municipals als consells escolars, d'aquest curs 2019-2020.
El consell escolar dels centres educatius i de les llars d’infants públiques és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern dels centres. I l’organisme responsable de la programació, seguiment i avaluació de les seves activitats.
Tot i que la Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa eliminava la figura dels representants municipals en els centres concertats, molts dels centres concertats de la nostra ciutat reconeixen la utilitat d’aquesta figura i en reclamen la seva participació.
Des de la incorporació dels ajuntaments als consells escolars dels centres educatius, la representació institucional de l’Ajuntament de l’Hospitalet ha anat a càrrec de professionals de diferents sectors i àmbits municipals. Per aquest curs 2019-2020, aquest col•lectiu està format per 21 persones que, sota la coordinació de la Unitat de Ciutat Educadora, es reuneixen mensualment per treballar de forma col•laborativa les necessitats que es plantegen i el coneixement dels objectius i propostes municipals en relació als temes educatius i els entorns escolars.
El/la representant municipal és un membre més del consell escolar de centre, amb veu i vot, i com a tal pot intervenir en tots els àmbits de competències i funcions del consell escolar, prioritzant sempre el suport a l’entesa i bon funcionament entre els diferents sectors de la comunitat educativa del centre.
Les principals funcions a desenvolupar com a representant municipal són:
-
Exercir la representació institucional amb el millor grau de formació i d’informació possible sobre les diferents temàtiques que afecten al centre, en funció dels nivells educatius que s’imparteixen, i de l’entorn sociocultural on aquest està ubicat.
-
Fer d’escolta activa al consell escolar de centre sobre les temàtiques que l’Ajuntament tingui les competències i transmetre a l’àrea/servei pertinent la qüestió, el dubte o el comentari sorgit en aquest ens. I donar la resposta al centre educatiu, que el mateix servei o àrea facilitin.
-
Donar suport al correcte funcionament del consell escolar com a òrgan de participació de la comunitat educativa en la gestió del centre i participar, si escau, en les comissions de treball corresponents.
-
Tenir un adequat coneixement del centre i dels seus documents bàsics: projecte educatiu, projecte curricular, normes d’organització i funcionament, pla anual, carta de compromís educatiu, programa d’activitats extraescolars, i pla estratègic i/o projectes d’innovació educativa si en té.
-
Promoure la participació de tots els sectors del consell escolar, i la bona comunicació entre ells aportant-hi els coneixements tècnics i la dinàmica de grup per tal de facilitar la planificació, la gestió del centre i, en general, el consens per a la presa de decisions.
-
Estar al corrent de les situacions que es plantegen, establint contacte habitual amb la direcció del centre i amb l’AMPA i assistir en la mesura del possible als actes o celebracions del centre.?
-
Donar difusió i impulsar la participació en els programes educatius del Servei d’educació i de la resta d’àrees de l’Ajuntament.
Durant el passat curs 2018-2019 els representants municipals van assistir a 290 Consells Escolars dels 77 centres educatius que actualment tenen representació municipal.