L’Ajuntament de L’Hospitalet ha posat en marxa avui, juntament amb l’Assembla Local de la Creu Roja i la plataforma Espai de Ciutadania, un projecte d’horts socials destinats a diferents col•lectius de la ciutat. L’alcaldessa, Núria Marín, ha visitat aquest matí la instal•lació acompanyada del regidor d’Espai Públic i Sostenibilitat, Francesc Josep Belver, i el regidor del Districte I, Alfonso Salmerón.
Aquesta iniciativa combina les funcions productives associades a l’autoconsum amb finalitats socials, terapèutiques, educatives i ambientals. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya per la seva vessant d’afavorir la interrelació social entre els diferents col•lectius que hi participen. Els terrenys es troben a la carretera d’Esplugues, entre els barris de Can Serra i Sanfeliu.
L’alcaldessa ha destacat la vessant social d’aquest projecte “ja que és un estímul personal per als col•lectius destinataris i que pot incidir en la millora de la seva autoestima”. Núria Marín ha dit que se sentia molt orgullosa de la implicació de diferents entitats de la ciutat en el projecte “mitjançant una mena d’UTE social d’interrelació entre les entitats i entre la gent que hi participa”.
En total són 40 parcel•les que es cedeixen por un període d’un any, prorrogables fins a un màxim de 5 anys, i de manera gratuïta. Les persones beneficiàries del projecte reben un conjunt d’eines bàsiques, un armariet per dipositar les seves pertinences durant la seva estada a l’hort, i un primer lot de llavors. Els productes cultivats seran destinats a l’autoconsum de la persona que rep la parcel•la, que pot tenir un ajudant. El terreny s’ha dotat de la infraestructura necessària com ara subministrament d’aigua, lavabos, armaris i zona d’esbarjo, entre d’altres.
Voluntaris i tècnics de la Creu Roja oferiran informació i assessorament sobre tècniques de cultiu i manteniment del terreny. També hi col•labora el servei tècnic de l’Àrea d’Espai Públic, Urbanisme i Sostenibilitat de l’Ajuntament.
Els horts es destinen a diferents col•lectius socials que es troben en situació de vulnerabilitat i/o risc social, unes circumstàncies agreujades per l’actual crisi econòmica. A més de la possibilitat d’obtenir uns recursos alimentaris, l’objectiu dels horts socials és afavorir a la millora de l’autoestima d’aquests col•lectius. És el cas de persones aturades de més de 45 anys, usuàries dels serveis d’atenció en salut mental, un col•lectiu que també ha augmentat a causa de la crisi, discapacitades, amb l’objectiu de millorar el seu desenvolupament i integració social i a majors de 65 anys amb necessitat de realitzar activitats quotidianes, entre d’altres.
També es preveu assignar algunes parcel•les a entitats d’oci infantil i juvenil per tal de donar a conèixer l’agricultura ecològica i sostenible i hàbits alimentaris saludables que contribueixin a evitar l’obesitat i altres malalties.
L’adjudicació de les parcel•les està a càrrec de la Comissió Rectora, formada per representants de l’Ajuntament, la Creu Roja i l’entitat Tres Quarts per Cinc Quarts que té en compte els paràmetres i requisits establerts prèviament d’acord amb la valoració social de cada aspirant. Aquesta Comissió ha redactat les normes d’ús del recinte i es reunirà periòdicament per fer el seguiment del projecte.