Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Les civiteques i els facilitadors d’oci nocturn han fet possible un estiu més cívic a L’Hospitalet (nova finestra)
20/09/2023 9:50:00
Convivència ciutadana

Les civiteques i els facilitadors d’oci nocturn han fet possible un estiu més cívic a L’Hospitalet

Prop de 7.000 infants han participat en les civiteques ludicoeducatives instal·lades a places i espais públics de tots els districtes   Professionals socioeducatius han fet més de 2.700 actuacions per potenciar el civisme en les zones amb més presència de locals d’oci nocturn

Les iniciatives dutes a terme per la secció municipal de Prevenció, Convivència i Civisme han contribuït de manera efectiva aquest estiu a reduir a la ciutat els problemes ocasionats per les actituds incíviques.

Durant dos mesos, els agents cívics han instal·lat 170 civiteques a espais públics de tots els districtes de la ciutat, en les quals han participat 6.884 infants en activitats lúdiques i educatives que han creat un ambient de bona convivència en les places i espais on s’han desenvolupat.

Sota el lema “A l’espai públic, el civisme és el millor joc”, les civiteques han dinamitzat a les places activitats i jocs per a infants, amb l’objectiu de fomentar les actituds cíviques i el bon ús de l’espai públic.

En concret, s’han organitzat dues civiteques fixes, a la plaça Espanyola i a la plaça dels Blocs de la Florida, i una altra d’itinerant que ha recorregut diferents emplaçaments: la plaça de la Llibertat, el passeig de la Baldosa de Bellvitge, l’avinguda de Carmen Amaya, la plaça de Francesc Macià, la plaça de Lluís Companys, la plaça de la Carpa i la plaça de Pubilla Cases.

Les més concorregudes han estat les civiteques de les places Espanyola i de la Llibertat, amb una mitjana diària de 50 infants participants, majoritàriament d’entre 5 i 10 anys.

Els agents cívics hi han desenvolupat activitats educatives i lúdiques amb els infants per fomentar, a través del joc, valors com l’empatia, el respecte, la convivència i el civisme. També hi han col·laborat auxiliars de convivència i persones acollides a la mediació reparadora.

Entre les activitats que s’han fet, hi ha jocs propis com l’oca cívica, el Twister cívic o el joc del mocador dels residus. Com a novetat, aquest any els nens i les nenes han après diversos jocs del món per posar en relleu la diversitat de la ciutat i apropar-los a les diferents cultures. L’objectiu, a més d’educar en valors, és aconseguir endreçar el joc a les places i fomentar el bon ús compartit de l’espai públic, per tal d’assolir un ambient familiar, pacífic i de bona convivència.


Facilitadors d’oci nocturn

D’altra banda, els facilitadors de l’oci nocturn han fet durant tres mesos 2.774 actuacions a les zones amb més presència de locals d’oci nocturn on es detecten problemes de convivència i sorolls, i han intervingut en 906 situacions per tal de solucionar i prevenir conflictes.

Aquesta iniciativa té per objectiu garantir la convivència i el descans del veïnat durant les nits, especialment d’estiu, l’època de l’any amb un ús més intensiu de l’espai públic; i, d’una manera particular, als barris amb més densitat de població. I és que bona part dels conflictes de convivència es generen en horari nocturn, sobretot després del tancament de bars i terrasses.

El servei el duen a terme professionals de l’àmbit socioeducatiu, que intervenen a les nits en les zones amb més presència de locals d’oci nocturn o on es detecten problemes de convivència i sorolls, per tal de solucionar i prevenir conflictes. Entre d’altres, els facilitadors fan accions comunicatives, d’interacció, mediació i observació.

La majoria de les actuacions han estat d’observació per identificar possibles causes i factors de conflictes; i d’interacció i intervenció directa, per mitjà del diàleg, amb les persones que participen en una situació que genera o pot generar conflicte a l’entorn, com ara actes incívics, sorolls o baralles.

Les parelles de tècnics facilitadors de l’oci nocturn actuen als Blocs de la Florida i el seu entorn; a la plaça Espanyola, la plaça de la Llibertat i l’avinguda de Severo Ochoa, i als barris del Centre i Sant Josep. El servei funciona en totes aquestes zones durant els caps de setmana d’estiu; i als Blocs de la Florida, cada dia, fins a l’octubre, i també els caps de setmana els mesos de novembre i desembre.

Amb la posada en marxa d’aquest servei es pretén minimitzar els conflictes i les molèsties per incivisme en les zones d’oci nocturn, sensibilitzar els usuaris respecte a les conseqüències negatives de l’incivisme del lleure a les nits i conscienciar de la necessitat de divertir-se sense causar molèsties al veïnat.

Els facilitadors també ajuden a actuar de manera coordinada i conjunta amb tots els actors que operen en les zones d’oci nocturn, per tal de prevenir i gestionar positivament els conflictes de baixa intensitat que es puguin donar, a més d’estar en relació amb el teixit social i associatiu dels barris. Així, han mantingut reunions amb els propietaris dels locals d’oci nocturn, que han participat activament en el projecte, per interactuar i ajudar-los a gestionar la prevenció i la resolució de conflictes.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400