Maria Alarcón, Eugeni Miralles, Ramon Vilardell i Carmeta Fontanet són quatre personatges ficticis encarregats d’explicar l’exposició “Parèntesi? L’Hospitalet abans i després de la Guerra Civil Espanyola”. Ho fan des de la sala d’exposicions de Casa Espanya i a través de les xarxes socials, ja que els quatre tenen perfil a Twitter des d’on expliquen vivències i pensaments.
Aquesta manera d’explicar i projectar una exposició més enllà del marc físic va ser un dels exemples de nova narrativa presentats a la IV Jornada de Patrimoni Cultural, organitzada l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, celebrada a la Pedrera el passat 30 d’octubre.
La jornada estava centrada a explicar noves maneres de comunicar l’art, la història i la ciència utilitzant xarxes socials, aplicacions de 3D i experiències immersives. Al llarg del dia es van presentar algunes de les experiències més interessants i projectes menys coneguts.
L’exposició “Parèntesi?” aborda les condicions socials i econòmiques, els aspectes polítics i l’oci i la cultura abans i després de la guerra a través de Maria, Eugeni, Ramon i Carmeta. Tenen diferents edats i pertanyen a substrats socials diferents i els quatre podrien haver viscut a L’Hospitalet d’aquella època. A través de Twitter han explicat els canvis que se succeïen a la ciutat i han parlat de la guerra, de la manca d’aliments, de la conflictivitat laboral i de la repressió, amb enllaços multimèdia a les fonts d’informació primària.
Els comissaris de l’exposició, Cintia Alonso i Daniel Saéz, van tenir la idea de crear els perfils de Twitter com una manera de sortir de les sales d’exposició i fer-la arribar a nous públics. Aquesta nova narrativa es va presentar a través d’un vídeo, en el marc de la IV Jornada de Patrimoni Cultural.
Aquesta manera d’explicar els fets socials i polítics que van envoltar els anys de la Guerra Civil també s’ha publicat a La Cultura Social, un bloc especialitzat en cultura i patrimoni.
La mostra “Parèntesi? L’Hospitalet abans i després de la Guerra Civil Espanyola”, que es pot visitar fins al 3 de novembre, està produïda pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet.