Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

07/10/2020

El Museu acull una exposició que analitza el nu masculí al llarg de la història

Veure imatge de El Museu acull una exposició que analitza el nu masculí al llarg de la història (nova finestra)

"L'home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat" és la nova exposició que a partir de dijous, 8 d'octubre, es pot visitar a L'Harmonia. La mostra fa un recorregut pel nu masculí a través d'una cinquantena d'obres de les col·leccions de diferents museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Comissariada per Fina Duran i Txema Romero, l'exposició es qüestiona què vol dir ser home al segle XXI des d'una mirada diversa, igualitària, interseccional i defugint el binarisme, perquè hi ha tantes identitats com persones.

Històricament, la representació del nu en l'art ha reflectit els tòpics i els estereotips de gènere que la societat vinculava als sexes biològics. Mentre que la dona és l'objecte del desig passiu, l'home està gairebé sempre lligat a l'expressió de la força i el poder. Les avantguardes artístiques del segle XX trenquen el cànon clàssic per representar la diversitat de cossos, identitats i opcions.

La mostra exposa peces de diferents èpoques, tècniques i formats, agrupades per àmbits. Es poden veure escultures romanes i instal·lacions de videoart contemporani, retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris o portades de discos i còmics.

Hi són representats alguns dels artistes catalans més destacats de final del segle XIX i principi del XX: Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Marià Andreu, Josep Llimona, Manolo Hugué, Francesc Domingo, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch, Joan Vilatobà, Joan Brull, Pere Prat Ubach, Carles Bacaflor, Francisco Torras i Armengol, Josep Rigol Fornaguera, Enric Cristòfol Ricart, Francesc Juventeny, Francesc Sitjar, Rafael Molins Marcet o Lola Anglada.

Pel que fa als artistes contemporanis, destaquen Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Carlos Pazos, Francesca Llopis, Núria Güell, Mar C. Llop, Sebas Martín, Ivonne Navarro i Roberta Marrero.

Aquesta és una exposició itinerant organitzada per la Diputació de Barcelona, el Museu d'Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet. El Museu de L'Hospitalet ha aportat dues taules del segle XVII procedents de l'antiga església parroquial i Anarcoma, una obra sobre paper de Nazario.

La mostra es podrà veure a l'Harmonia fins al 3 de gener de 2021, de dimarts a divendres, de 17 a 20 hores, i els dissabtes i diumenges, d'11 a 14 hores (els dilluns i festius, tancat).

Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400