Ajuntament de L'Hospitalet

Notícies

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

03/03/2020

Inspecció de la galeria subterrània del Castell de Bellvís

Veure imatge de Inspecció de la galeria subterrània del Castell de Bellvís (nova finestra)
En el marc de les actuacions en el Castell de Bellvís, el passat 26 de febrer es va fer una inspecció a la galeria subterrània. Segons el protocol d’actuació per aquests casos es va fer amb la presència de la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra.

L’accés a la galeria subterrània des de l’interior de l’edifici dona pas a un túnel excavat en mina i que fa diversos girs durant el seu recorregut d’uns 40 metres amb una zona central més ampla que sembla correspondre a un lloc de reunió. No es va observar cap tipus d’estructura o element constructiu, ni a les parets laterals ni al sostre, així com tampoc es van veure elements d’una instal·lació elèctrica.

La perforació de la galeria en mina  és irregular amb trams de morfologia diferent, indici de diferents etapes en la seva execució i funcions.

En aquest sentit, Rafael Algarra, antic inquilí, recorda de la seva infantesa aquest túnel i la seva sortida a un pati de veïns al carrer Holanda.

La funcionalitat original de la galeria (que sembla correspondre amb un hipogeu de masia –s. XVI-XVIII- molt  característic a les comarques del Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat) ha variat al llarg del temps i les seves etapes constructives no són incompatibles amb la funció d’aixopluc dels veïns durant els bombardeigs de la Guerra Civil. En aquest cas ens trobaríem davant d’un refugi antiaeri de caràcter privat, com altres que es van excavar a patis i soterranis particulars.

La segona intervenció efectuada sobre l’edificació consisteix en l’inici de l’enderroc del mur contemporani i la instal·lació d’una tanca provisional que permet a la ciutadania observar la façana lateral del Castell de Bellvís des de la Ronda de la Torrassa.

Per saber més sobre els hipogeus i en particular del Maresme (Mataró i Argentona) Consulteu el document
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400